A hatszáz példányt számláló hegyi gorillák természetes élőhelyének megvédésére szólította fel az ENSZ Ruandát, Ugandát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot. Az élőhely-csökkenés fő oka az illegális erdőirtás.

Műholdas adatok, légi és földi megfigyelések bizonyítják, hogy a három afrikai ország területén fekvő Virunga Nemzeti Parkban a hegyi gorillák természetes élőhelyéből 15 négyzetkilométernyit pusztítottak el tavasszal a kongói oldalon végzett erdőirtások.A világon egyedül ebben a nemzeti parkban élnek természetes körülmények között hegyi gorillák. Számuk jelenleg mindössze hétszázra tehető. A buja növényzetű hegyekben természetes élőhelyük alig 425 négyzetkilométernyi területre korlátozódik. Bármekkora terület felperzselése is súlyos veszteségnek számít: akár az ember rendszertanilag legközelebbi rokonának számító főemlős kihalásához vezethet.Az ügy miatt Klaus Töpfer, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) főigazgatója levelet írt a három érintett afrikai ország környezetvédelmi miniszterének. Arra figyelmeztette őket, hogy a kiterjedt erdőirtások és területelkerítések súlyos következményekkel járhatnak, és veszélybe sodorják a nemzeti park ökorendszerét.Több jelentés szerint telepesek április és június között pusztították illegálisan az erdőket a Virunga Nemzeti Parkban, amely a világörökség része. Annak ellenére, hogy háborúk és polgárháborúk dúlnak a térségben, a hegyi gorillák száma nem csökkent az utóbbi években. A családi csoportokban élő, hatalmas termetű hegyi gorillák a háborúk dúlta térség kevés számú turistalátványosságai közé tartoznak, és évente kétmillió dolláros bevételt jelentenek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Itt a YouTube legutáltabb videóinak top 10-es listája

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban