A férfi - magukat Iraki Iszlám Hadsereg-Háled bin al-Valid csapatoknak nevező - elrablói azzal fenyegetőznek, hogy kivégzik foglyukat, ha Manila 72 órán belül nem vonja ki csapatait Irakból. Nem sokkal a bejelentést követően a Fülöp-szigeti államfő leállította a filippíno munkások Irakba utazását.

Egy állítólagos Fülöp-szigeteki túszról mutatott felvételt szerdán az al-Dzsazíra arab műholdas televízió. A videofelvételen egy narancsszínű overallt viselő férfi látható, mögötte három fegyveressel. A képeken mutatják a túsz Fülöp-szigeteki személyi igazolványát, rajta kivehetően a Hafid Amer névvel.Az eddig ismeretlen csoport nevét a mohamedán vallás alapítójaként tisztelt Mohamed próféta egyik parancsnokáról kapta, akit Mohamed "Az iszlám kardjának" nevezett.Fülöp-szigeteki válaszlépésNem sokkal a bejelentést követően Gloria Macapagal Arroyo elnök szóvivője közölte, hogy a munkaügyi miniszter azonnal felfüggesztette az iraki munkavállalási engedélyek kiadását, a kabinet pedig még a nap folyamán rendkívüli ülést tart a túszüggyel kapcsolatban. Ignacio Bunye hozzátette: a Fülöp-szigeteki kormány segítséget ajánlott fel az Irakban munkát vállalt állampolgárainak a hazatéréshez.A Fülöp-szigetek 50 katonát állomásoztat Irakban, ők nem harcoló alakulatban vesznek részt a békefenntartásban. A baloldali ellenzék több ízben felszólította a kormányt, hogy vonják ki Irakból egységüket.Olasz nyelvű fenyegetés OlaszországnakKözben Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének tulajdonított, olasz nyelvű üzenet fenyegette meg szerdán Olaszországot. "(Silvio Berlusconi) kormányfő jelenlegi politikája gyűlöletet vált ki az igazhitűekben" - áll az egyik arab nyelvű internetes honlapon elhelyezett, merényleteket kilátásba helyező üzenetben.A szöveg tört olaszsággal, sok helyesírási hibával íródott és arab nyelvű fordítással együtt található. Az "Azoknak, akik olasz nyelven beszélnek" kezdetű nyelvű üzenet "megbékélést ajánl mindazoknak az országoknak, amelyek hajlandók elhagyni Irakot". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?

Gomperz: Rabok leszünk vagy szabadok?