Tetszett a cikk?

Az olasz miniszterelnök kilátásba helyezte kormánya lemondását és a parlamenti választások előrehozását, amennyiben a kereszténydemokraták kiválásával a jobboldali koalíció elvesztené parlamenti többségét.

A római La Repubblica napilap értesülése szerint Berlusconi a kormányzó pártok képviselői előtt kijelentette, hogy ha a kereszténydemokraták beváltják fenyegetésüket és kilépnek a koalícióból, akkor "egy másodperc múlva felkeresem a köztársasági elnököt, lemondok, és azonnal kiírjuk az új választásokat".A kereszténydemokrata párt a jobboldali koalícióból való kiválással fenyegetőzik, ha a kormányfő hosszabb időre akarja átvenni a gazdasági miniszteri tárca vezetését és nem nevezi ki hamarosan a lemondott Giulio Tremonti utódát. Berlusconi viszont azt állítja, hogy rövidesen feladja az ideiglenesen átvett gazdasági csúcsminiszteri tisztséget.A jobbközép kormányban Berlusconi adócsökkentési tervei keltettek olyan feszültséget a koalíciós pártok között, amely a múlt héten Tremonti lemondásához vezetett. További belső ellentétek vannak az Északi Liga által követelt regionális autonómia körül. A kereszténydemokrata párt esetleges kiválásával a kormányzó koalíciónak nem lenne többsége a parlamentben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!