A korábbi hírekkel ellentétben Nastase egyelőre mégsem mond le a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) éléről. Még mindig nem egyértelmű azonban, hogy vállalja-e a köztársasági elnöki jelöltséget az őszi választásokon.

Elemzők szerint Adrian Nastasenak soha nem állt szándékában lemondani a pártelnökségről, a kiszivárogtatott híresztelések célja nem más, mint sarokba szorítani Ion Iliescu államfőt – írja az Adevarul, a legtekintélyesebb román politikai napilap. A kormánypárt vezetősége a hét elején tárgyalt az államfővel. A helyhatósági választásokon elért siralmas eredmények után – gyakorlatilag az összes nagyvárosban elbuktak – a PSD igyekszik mindent megtenni azért, hogy az őszi köztársasági elnökválasztásokon ne érje őket hatalmas kudarc. A párt adta eddig Románia elnökét, Ion Iliescut, aki azonban, mivel kitöltötte két mandátumát, az alkotmány értelmében nem indulhat a választáson.

A kormánypárti találkozón éles szóváltásba keveredett Iliescu és Nastase. Az államfő keményen bírálta a kormányfőt, mert szemet huny a párton belüli korrupciós ügyek fölött. Szerinte ugyanis ezzel magyarázható, hogy a PSD sokat veszített népszerűségéből. Immár mandátuma vége előtt álló Iliescu azzal fenyegetőzött, hogy addig nem tér vissza a pártba, amíg nem lesz rend, és a párt nem szabadul meg azoktól, akik felelősek a választási kudarcért, a korrupciós botrányokba keveredett vezetőktől.

A tanácskozáson jelenlévő országos vezetés előtt ledorongolt Nastase visszadobta a labdát, azzal vádolva Iliescut, hogy mindig közbelépett, valahányszor valamelyik korrupciós ügyet akarta leleplezni. A kormánypárton belüli válságról szóló lapvélemények szerint, a lemondását meglobogtató Nastase gesztusának magyarázata egyszerű: nyomást akar gyakorolni a két tábor által megosztott pártra és legfőképpen Iliescura. Visszalépése a párt éléről és az elnökjelöltségtől ugyanis egyértelműen az PSD végét jelentette volna, elbizonytalanítva az amúgy is megcsappant szavazótábort.

A már évek óta húzódó ellentét Iliescu és Nastase között azért lángolt fel újra, mert az államfő Mugur Isarescut, a Román Nemzeti Bank elnökét szemelte ki a párt elnökjelöltjének az őszi választásokon. A román jegybank makulátlan hírneve amúgy is jól jönne most a kormánypártnak. Elemzők szerint Isarescu nevének bedobása nem egyéb, mint lufieregetés, amellyel Iliescu egykori és jövőbeli elvtársai reflexeit teszteli.

Valószínű, hogy Traian Basescunak, Bukarest főpolgármesterének van igaza, miszerint Iliescunak megmaradt az a rossz szokása, hogy "kinyírja" a konkurenciát jelentő miniszterelnökeit, ahogy korábban Petre Romannal is tette. Ám azzal nem számolt, hogy Nastase intelligensebb Romannál – véli a demokrata politikus. „Az igaz, hogy a Szociáldemokrata Párt színeiben induló Isarescu valóban gyengítené a liberális Theodor Stolojan esélyeit, ám növelné annak veszélyét, hogy ez a felállás – a 2000-es elnökválasztásokhoz hasonlóan – csak a nagyromániás Corneliu Vadim Tudornak kedvezne” – írja a Ziua politikai napilap.

Nastase visszalépési kísérletének egyéb okai is lehetnek. A kormányfő állítólag fél az elnökválasztási megmérettetéstől. Felmérések szerint a liberálisok (PNL) jelöltjeként induló Stolojan esélyei napról napra növekednek.

Iliescu attól tart, mire visszakerül a párt élére, abból már nem lesz semmi. A belharcok áldozatává esett PSD-t a választók lesöprik a térképéről, Nastase pedig attól fél, nem sikerül megnyernie az államelnöki tisztséget – kommentálta az eseményeket C. Vadim Tudor, a magyarellenességéről elhíresült ellenzéki párt vezetője.

A meglepetéseknek azonban még nincs vége, ugyanis Nastase és Iliescu úgy nyilatkozott, hogy minden megoldódott kettőjük között, és így a kormányfőnek eszében sincs lemondani az elnökségről. "Baráti párbeszédről" van szó olyan emberek között, akik már hosszú ideig együttműködtek – mondta Iliescu. Hozzátette: nem áll szándékába beleavatkozni a párt belső ügyeibe.

A többi számottevő román napilapban megszólaltatott politikai elemzők és politikusok egybehangzóan úgy vélekednek, hogy sem a PSD-n belüli válság, sem az Iliescu és Nastase közötti hatalmi huzakodás nem oldódott meg. Csak átmeneti fegyverszünetről beszélhetünk. Tény, hogy ezt a csatát Nastase nyerte.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát, már hazafelé tart a családjához

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban