A belgrádi politikai vezetők megértették, hogy a kisebbségek védelme nem csupán Magyarország, hanem az Európai Unió és a NATO elvárása is - közölte Kovács László magyar külügyminiszter.

Borisz Tadiccsal, Vuk Draskovics külügyminiszterrel, Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnökkel Tadics elnöki beiktatása keretében tárgyalt Kovács László. A találkozókon a magyar külügyminiszter kifejtette, hogy hazánk a stabil és demokratikus Szerbia-Montenegróban érdekelt, amely közeledik az euroatlanti szervezetekhez. Ehhez kész politikai támogatást nyújtani a uniós és NATO-beli fórumokon. Kovács arra is emlékeztetett, hogy hazánknak kulcsszerepe volt abban, hogy az EU alkotmányának alapelvei közé került a kisebbségek jogainak elismerése és védelme, majd hozzátette: ezen a téren a magyar kormány határozott lépéseket vár a szerb vezetéstől és hatóságoktól. A külügyminiszter szerint "a belgrádi politikai vezetők megértették, hogy a kisebbségek védelme nem csupán Magyarország, de az Európai Unió és a NATO elvárása is".Kovács László jelenlétében - elsőként a hatalmon lévő szerb poltikusok közül - Vuk Draskovics határozottan ítélte el a saját és Szerbia nevében a vajdasági magyarok elleni támadásokat, amelyek mögött szerinte nem áll sem a szerb nép, sem a szerb állam. Draskovics "a milosevicsi erők és a milosevicsi eszmék utolsó kétségbeesett vonaglásának", "primitív emberek" megnyilvánulásának nevezte a magyarellenes kilengéseket. "Minden kisebbség helyzete egy tükör, amelyben a többség látja valódi arcát. Ez európai egyetemes elv, s amikor mi, szerbek, szorgalmazzuk a Koszovóban élő szerbek és más kisebbségek védelmét, akkor kötelességünk kimondani, hogy teljes mértékben úgy kell bánnunk minden Szerbiában élő néppel és kultúrával, hogy minden tekintetben szülőföldjén érezhesse magát" - szögezte le Draskovics, aki a belgrádi politikusok közül elsőként mondott ítéletet a vajdasági magyarok elleni támadások felett.Szerbiában általános a kisebbségellenes hangulat, és ennek a problémának a súlyosságát a szerbiai tárgyalópartnerek is érzékelték – vélekedett Kovács, hozzátéve, hogy Kostunica személyes fellépést ígért neki: a jövő héten találkozik a kisebbségi nemzeti tanácsok, a politikai pártok és az egyházak képviselőivel, illetve személyesen is ellátogat a magyarok lakta vajdasági településekre. Kovács látogatása végeztével hangsúlyozta, hogy belgrádi tárgyalásai előtt szombaton, illetve vasárnap Kasza Józseftől, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökétől és Józsa Lászlótól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől szerzett naprakész információkat a vajdasági magyarok helyzetéről.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

A rendőrök profizmusa elszállt, nem rajtuk múlt, hogy Budapest megúszott egy nagyon csúnya éjszakát

A rendőrök profizmusa elszállt, nem rajtuk múlt, hogy Budapest megúszott egy nagyon csúnya éjszakát

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó