Tetszett a cikk?

A belgrádi politikai vezetők megértették, hogy a kisebbségek védelme nem csupán Magyarország, hanem az Európai Unió és a NATO elvárása is - közölte Kovács László magyar külügyminiszter.

Borisz Tadiccsal, Vuk Draskovics külügyminiszterrel, Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnökkel Tadics elnöki beiktatása keretében tárgyalt Kovács László. A találkozókon a magyar külügyminiszter kifejtette, hogy hazánk a stabil és demokratikus Szerbia-Montenegróban érdekelt, amely közeledik az euroatlanti szervezetekhez. Ehhez kész politikai támogatást nyújtani a uniós és NATO-beli fórumokon. Kovács arra is emlékeztetett, hogy hazánknak kulcsszerepe volt abban, hogy az EU alkotmányának alapelvei közé került a kisebbségek jogainak elismerése és védelme, majd hozzátette: ezen a téren a magyar kormány határozott lépéseket vár a szerb vezetéstől és hatóságoktól. A külügyminiszter szerint "a belgrádi politikai vezetők megértették, hogy a kisebbségek védelme nem csupán Magyarország, de az Európai Unió és a NATO elvárása is".Kovács László jelenlétében - elsőként a hatalmon lévő szerb poltikusok közül - Vuk Draskovics határozottan ítélte el a saját és Szerbia nevében a vajdasági magyarok elleni támadásokat, amelyek mögött szerinte nem áll sem a szerb nép, sem a szerb állam. Draskovics "a milosevicsi erők és a milosevicsi eszmék utolsó kétségbeesett vonaglásának", "primitív emberek" megnyilvánulásának nevezte a magyarellenes kilengéseket. "Minden kisebbség helyzete egy tükör, amelyben a többség látja valódi arcát. Ez európai egyetemes elv, s amikor mi, szerbek, szorgalmazzuk a Koszovóban élő szerbek és más kisebbségek védelmét, akkor kötelességünk kimondani, hogy teljes mértékben úgy kell bánnunk minden Szerbiában élő néppel és kultúrával, hogy minden tekintetben szülőföldjén érezhesse magát" - szögezte le Draskovics, aki a belgrádi politikusok közül elsőként mondott ítéletet a vajdasági magyarok elleni támadások felett.Szerbiában általános a kisebbségellenes hangulat, és ennek a problémának a súlyosságát a szerbiai tárgyalópartnerek is érzékelték – vélekedett Kovács, hozzátéve, hogy Kostunica személyes fellépést ígért neki: a jövő héten találkozik a kisebbségi nemzeti tanácsok, a politikai pártok és az egyházak képviselőivel, illetve személyesen is ellátogat a magyarok lakta vajdasági településekre. Kovács látogatása végeztével hangsúlyozta, hogy belgrádi tárgyalásai előtt szombaton, illetve vasárnap Kasza Józseftől, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökétől és Józsa Lászlótól, a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől szerzett naprakész információkat a vajdasági magyarok helyzetéről.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!