A katari székhelyű arab nyelvű hírcsatorna - kedden elfogadott új etikai irányelvei szerint - bemutatja "a háború csúf oldalát", de tekintettel lesz "a Nyugat érzékenységére", az üldözés és a katasztrófák áldozatainak érzéseire, s tiszteletben tartja a magánélet szentségét is.

Új etikai irányelvek elfogadását jelentette be kedden az al-Dzsazíra arab hírtelevízió, amelyet az Egyesült Államok többször bírált a közel-keleti konfliktus Amerika-ellenes bemutatása miatt. Az al-Dzsazíra változatlanul ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy bemutassa "a háború csúf oldalát", de azt ígéri, hogy tekintettel lesz a Nyugat érzékenységére, amikor eldönti, hogy bemutatja-e a legvéresebb eseményeket is.Az új magatartási szabály értelmében a hírcsatorna "kellő tiszteletet" fog tanúsítani a nézői iránt, s minden felmerülő ügyet és eseményt a megfelelő gondossággal fog kezelni annak érdekében, hogy "tiszta, tényszerű és pontos képet adjon". Tiszteletben fogja tartani ezenkívül "az erőszak, a háború, az üldözés és a katasztrófák áldozatainak érzéseit, akárcsak a rokonaikét, s a magánélet szentségét".Az al-Dzsazíra arab nézők millióit nyerte meg magának azóta, hogy a 2001-es afganisztáni háború előtt és alatt teret adott adásaiban Oszama bin-Laden terrorista vezérnek. Irak tavalyi lerohanásakor rengeteg véres felvételt tett közzé, olyanokat, amelyeket a nyugati média általában nem közöl, s az Egyesült Államok külön bosszúságára bemutatott a televízió elfogott és megölt amerikai katonákat is.Az al-Dzsazíra az arab szélsőségesek egyik szócsöve, legalábbis abban az értelemben, hogy hozzá juttatják el bejelentéseiket a túszaikról és esetenként kivégzésükről is. A csatorna egyes arab kormányokat is maga ellen hangolt a bírálataival, amit azok helyi irodái bezárásával toroltak meg.Az al-Dzsazíra erkölcsi kódexe kiegyensúlyozott híradást ír elő, hogy "elkerüljék a spekuláció és a propaganda csapdáját", de Ahmed al-Sejk hírszerkesztő a hírkiadási gyakorlatuk védelmében felhívta a figyelmet arra, hogy versenyben állnak az internetes híradásokkal, amelyek kitöltenek minden nyitva hagyott rést. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében