A guantanamói amerikai támaszponton vádat emeltek Oszama bin Laden egykori testőre ellen, közben Irakban és Bahreinben az al-Kaida egyik sejtjének tagjait, illetve iszlám szélsőségeseket vettek őrizetbe.

A kubai Guantánamo támaszpontján fogva tartott személyek közül egy negyedik ellen is vádat emeltek: Oszama bin Laden terroristavezér egykori testőre és egyben sofőrje felett katonai törvényszék ítélkezik majd.Mint Larry DiRita, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdán elmondta, a jemeni illetőségű Szálim Ahmed Hamdant egyebek között azzal vádolják , hogy részese volt egy terrorcselekmények és polgári személyek elleni bűncselekmények elkövetésére alakult bűnszövetkezetnek.A vádirat nem állítja, hogy Hamdan bűncselekmények közvetlen végrehajtója lett volna. A vádlott terhére rója azonban, hogy úgy szegődött el az al-Kaida terrorhálózatot vezető bin Laden testőrének és sofőrjének, hogy tudta: a szaúdi születésű terrorista vezér számláját afrikai országokban lévő amerikai nagykövetségek és egy amerikai hadihajó elleni merénylet, valamint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások terhelik.A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. A jemeni férfi a negyedik a kubai Guantánamóban lévő amerikai haditengerészeti támaszponton fogva tartott, többnyire Afganisztánból odaszállított, és a terrorizmus támogatásával gyanúsított személyek közül, akik ellen vádat emeltek az amerikai hatóságok. Korábban egy ausztrál, egy jemeni és egy szudáni állampolgár ellen emeltek vádat; a tárgyalás időpontját még egyik esetben sem tűzték ki.Az iraki rendőrség őrizetbe vette szerdán annak, az al-Kaida terrorhálózathoz köthető terrorista sejtnek a tagjait, amely gyanúja szerint több jelentős pokolgépes merényletet követett el, száznál is több ember halálát okozva. Nedzsef város rendőrfőnöke közölte, hogy az elfogott gyanúsítottak ez év márciusában aknavetős támadásokban és robbantásokban vettek részt, amelyekben síita zarándokok tucatjai haltak meg.Az őrizetbe vett személyek állhatnak a tavaly augusztusi, 80 ember halálát okozó nedzsefi robbantások, valamint a magas rangú síita vallási vezető, Mohammed Bakír al-Hakím ajatolláh életét kioltó pokolgépes merénylet mögött is - mondta a rendőrfőnök.Egy hónapon belül másodszor is őrizetbe vettek hat iszlám szélsőségest szerdán a bahreini hatóságok - közölte a Perzsa-öbölben fekvő szigetország belügyminisztériuma. Az őrizetesek "robbantásos merényletek elkövetését tervezték kormányzati, gazdasági és idegenforgalmi létesítmények ellen" - áll a bahreini belügyminisztérium közleményében.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

„Milyen megható, hogy vigyáznak a rendre, az ember néha elsírja magát”

Gyurcsány: Aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség

Gyurcsány: Aljas diktatúrák erőszakszervezetei engedik meg maguknak azt a brutalitást, amit a magyar rendőrség

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban