Az Izraelt a palesztin területektől elválasztó fal gazdasági, szociális, és kulturális következményeit igyekszik bemutatni a Centrális Galéria új kiállítása. Egy másik falról, a terror faláról azonban jóval kevesebbet árul el.A megosztó az izraeli biztonsági kerítés jelzője, amelyet a zsidó állam a Jordán-folyó nyugati partján épít. A belépőt a szemközti paravánon a divide szótári jelentései fogadják: "Feloszt, eloszt, szétoszt, elválaszt, szétválaszt, elkülönít, megoszt és viszályt kelt." Bár a 660 kilométeresre tervezett építménynek csak 3 százaléka betonfal, a kiállítótermet kettévágó kerítés a betonfalat szimbolizálja. Pedig az túlnyomó részében egy elektronikus rendszert képező szögesdrótkerítés, amelyet helyenként őrtornyok, vizes árkok, szerviz- és járőrutak szakítanak meg. A középen húzódó fal a termet Izraelre és a palesztin területre választja szét. Az izraeli képek javarésze az építkezést és a fal romboló hatását mutatják.

Sajnos, a kiállítás nem helyezi fókuszpontba azt a tényt, hogy az izraeliek a kerítést nem önmagáért, hanem a terror elleni védekezésül építették. 2000 nyarán Arafat elutasította az önálló palesztin állam megalakítását Kelet-Jeruzsálem fővárossal. Azóta a palesztin szervezetek húszezer terrortámadásban több mint ezer izraelit öltek meg, és tízezerre rúg a megsebesítettek száma. Erre azonban nincs sok utalás a kiállításon.

Igaz, a terror nehezen vagy egyáltalán nem demonstrálható érzelmek és állásfoglalás nélkül. A kiállítók pedig semlegesnek szeretnének látszani. A kerítést falként ábrázolni egyszerűbb. A fal abszurd műtárgy, semleges terület, és mint ilyen kínálja a párbeszédet - állította Rajk László építész, aki a kiállítást július 15-én nyitotta meg. Ez azért is fontos, - mondta, - mert a Közel-Keleten a béke megvalósítását a párbeszéd hiánya hátráltatja. Sokaknak valóban úgy is tűnhet, hogy a konfliktus fő forrása maga a fal, amely tehát eltávolítandó-lebontandó.

Pedig a védőkerítés a palesztin szélsőségesek terrorja nélkül sosem épült volna meg. Megépítése kudarc, a békébe vetett illúziók szertefoszlásának eredménye. De nem önmaga okán. Az igazi falat a terror tégláiból rakják össze. A terror a kerítéstől eltérően nemcsak megoszt, de öl is. A terror a viszály maga, a párbeszéd teljes hiánya. Ezért a fal maga sem lehet semleges terület, amelyről szabadon és felelősség nélkül beszélhetünk. Aki az „abszurd falat” le akarja bontatni, megnyitja az utat az újabb öngyilkos merényletek előtt.

Vauban marsall, XIV. Lajos ünnepelt hadi mérnöke, és hadvezére mondta egykor: "A fallal szemben mindig az árokásók győznek. A falakat meg lehet kerülni, azokat fel lehet robbantani.” Az ő szavaira emlékeztetett Rajk László, igaza van. Ám a terror falát nem lehet és nem is szabad megkerülni. És erről a kiállításnak is beszélni kellett volna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Őrizetbe vettek három embert a törökországi vonatbaleset miatt

Őrizetbe vettek három embert a törökországi vonatbaleset miatt

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Lehet, hogy csak ront a helyzeten, amikor a klímaváltozás ellen tenne otthon

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen

Fegyelmi eljárás indulhat Márki-Zay Péter ellen