Tetszett a cikk?

A kedvezőtlen időjárás miatt legalább 24 órával elhalasztotta a Naphoz legközelebb eső bolygó, a Merkúr jobb megismerését szolgáló Messenger űrszonda indítását az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA - jelentette be a floridai Cap Canaveral űrközpont.

A Messenger űreszközt hétfőn, közép-európai idő szerint 8 óra 16 perckor indították volna útjára a floridai űrközpontból egy Boeing Delta II hordozórakétával, hogy 30 év után ismét megvizsgálhassák a Merkúrt. A Naprendszer legbelső bolygójánál eddig csak egy űrszonda, az amerikai Mariner-10 járt, amely 1974-ben és 1975-ben háromszor közelítette meg a Merkúrt, és készített felvételeket a holdszerű planéta kráterekkel szabdalt felszínéről.A NASA azzal indokolta a halasztást, hogy az Alex elnevezésű trópusi vihar miatt előző nap özönvízszerű eső zúdult a floridai űrközpontra és a fellövés időpontjához közeledve is sűrű felhők gomolyogtak az indítópad szektorában, keddre azonban már 70 százalékos biztonsággal változást ígértek a meteorológusok.A Messenger, amely tudományos programját 2011-ben kezdi meg, elődjénél jóval részletesebb és összetettebb tudományos feladatot fog végrehajtani. Megpróbálja kideríteni azt is, hogy a bolygó sarkvidékein lévő kráterek mélyén, ahová sohasem érnek el a Nap sugarai, van-e jég formájában víz; s igyekszik majd utánajárni egyebek között annak, hogy miért olyan sűrű a bolygó anyaga (a legsűrűbb a Naprendszer bolygói között), vagy milyen a mágneses tere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

Koronavírus: 93 elhunyt, 1344 új fertőzött

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

"Próbáltam nem fázni" - Bernie Sanders reagált a róla készült mémekre

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata