Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának csapatkivonásra felszólító hivatalos határozatát még Algéria is elfogadta. Szíria 1976. óta állomásoztat csapatokat Bejrútban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalos nyilatkozatban felszólította kedden Szíriát: tartsa magát a BT szeptember másodikán elfogadott, 1559-es számú határozatához, és vonja ki Libanonból még ott állomásozó 14 ezer katonáját. A BT felkérte Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is, hogy félévente tegyen jelentést a testületnek arról, hogyan alakul a határozat teljesítése.A nyilatkozatot az Egyesült Államok és Franciaország fogalmazta meg, hogy nyomás alatt tartsa Damaszkuszt a csapatkivonás ügyében. A BT soros elnökségét betöltő Nagy-Britannia ENSZ-nagykövetének helyettese, Adam Thomson olvasta fel a dokumentumot a testület ülésén. Egy ilyen elnöki nyilatkozat elfogadásához a BT mind a tizenöt tagjának egyetértése szükséges. Algéria, a tanács egyetlen arab tagállama az utolsó pillanatig habozott hozzájárulását illetően, de végül is elfogadta a nyilatkozatot.Mind Szíria, mind pedig Libanon figyelmen kívül hagyta a BT 1559-es határozatát, belügyeikbe való beavatkozásnak minősítve a vezető ENSZ-testület szeptember 2-i döntését. A BT számára készített október elsejei ENSZ-főtitkári jelentés megállapította, hogy Szíria nem vonta ki csapatait Libanonból, s Libanon sem tett eleget annak a BT-követelésnek, hogy szerelje le az országban tevékenykedő libanoni és külföldi milíciákat.Szíria 1976-ban, Bejrút kérésére vezényelt csapatokat Libanonba (eredetileg 35 ezer főt), hogy segítsen véget vetni a szomszédos országban dúló polgárháborúnak. A szíriai csapatok csökkenő létszámmal ugyan, de ott maradtak a polgárháború lezárulta után, és megfigyelők szerint azóta is Damaszkusz mozgatja a háttérből a libanoni politika szálait.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Intelligens kapcsolók nélkül nincs okosotthon

Intelligens kapcsolók nélkül nincs okosotthon

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok