Floridában a közelmúltban engedélyezték egy emberi testbe ültethető, személyre szabott orvosi ellenőrzést lehetővé tevő chip forgalmazását. Noha egyelőre csak elvétve használják a rádiófrekvencián kommunikáló azonosítót, máris a személyiségi jogvédők támadásainak kereszttüzébe került.

Az engedély kiadása emberi jogi ügyvédek szerint a személyiségi jogok sárba tiprása, hiszen innen csak egy lépés az emberek ellenőrzése a rádióhullámon kommunikáló chipekkel. A VeriChips névre keresztelt apróság, melyet a Applied Digital Solution, vagyis az Alkalmazott Digitális Megoldások néven futó floridai vállalat dobott piacra, a feltalálók szerint életeket menthet és csökkentheti az orvosi hibák esélyét.

Scott R. Silvermanm, az Applied Digital elnöke szerint „ a mostani engedély megszerzése csökkenti az új technológia iránti bizalmatlanságot. Reméljük, hogy egyre kevesebben tartanak ettől a megoldástól.” Valójában ma még egyáltalán nem világos, képes lesz-e a technológia elfogadtatni magát azokkal az emberekkel, akik okkal vagy ok nélkül, de tartanak a bőr alá ültetett kapszulácskától.

Az Applied Digital elképzelései szerint a páciensbe ültetett kapszula hatékonyabb orvosi ellátást tesz lehetővé, a kezelőorvos pedig egy kézi rádiószkennerrel plusz információkhoz jut az egyedi chip segítségével. A chip nem tárol adatokat a betegről, de az azonosító segítségével az orvos a nyilvántartásban azonnal látja a páciens egészségügyi adatait – például a vércsoportját - és az előzőleg szedett gyógyszereket, vagy azt, hogy milyen műtéteken esett át.

Hasonló bőr alá ültetett chipeket eddig csak haszonállatok és háziállatok azonosítására használták. Ez idáig nem született olyan azonosítási technológia, mely a VeriChiphez hasonlóan az emberek azonosítására alkalmazhattak volna. Az apróság egy rizsszem méretét sem éri el, s az alkarba vagy a kézbe helyezik el, a bőr alá, egy fecskendő segítségével.

Idén nyáron Rafael Macedo de la Concha mexikói igazságügyi miniszter kijelentette, hogy ő és alkalmazottai alávetették magukat a „megbélyegezésnek”, és csak ők jogosultak bejutni egy olyan terembe, ahol mexikói drogkartellekről gyűjtött titkos dokumentációkat tárolnak.

A bőr alá helyezett azonosításnak a szórakoztatóipar máris hasznát látja. Egy barcelonai klub például törzsvendégei számára a következő ajánlattal állt elő: amennyiben a rendszeres vendégek szeretnék, egy VeriChip beültetésével lehetőségük van a készpénz nyűgétől megszabadulni. A klubban minden szolgáltatást a digitális azonosítóval „fizetnek”, s ráérnek később bankátutalással rendezni fogyasztásukat.

A biztonságtechnika is komolyan veszi az új technológiát. A brit Surge IT Solutions szándékai szerint a jövőben a brit kormányhivatalok védelménél is hasznosítanák a bőr alá lőtt chipeket.

A rádióhullámmal kommunikáló azonosítók jövőjét azonban nem látja mindenki ilyen fényesnek. Marc Rotenberg, az Elektronikus Személyiségjogok Információs Központ vezetője szerint abban a pillanatban, hogy a bőrünk alá juttatják az azonosítót, nincs többé lehetőségünk annak eltávolítására. Rotenberg szerint a valódi vitát az vetheti fel a chip elterjedésével, ha a hatóságok a legkritikusabb személyeket, így az elítélteket, házi őrizetbe helyezetteket és idővel talán az Egyesült Államokba érkező turistákat szeretnék ily módon „megjelölni”.

Sok függ azonban a rádiós chipek fejlődési irányától is, mert a ma piacon lévő megoldások még csak közelről olvashatóak le és nem tárolnak adatokat, de ha nő a hatótávolsága a sugárzott jelnek, és sikerül megoldani a bőr alatti eszköz energiaellátását, komolyan elgondolkodhatunk a személyiségi jogok alakulásán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Érkezik az új Bruce Springsteen-lemez, és itt egy jó kis dal róla

Érkezik az új Bruce Springsteen-lemez, és itt egy jó kis dal róla

Évi több száz millió forintból alapít Mádl Ferenc Intézetet a kormány

Évi több száz millió forintból alapít Mádl Ferenc Intézetet a kormány

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Máris felkerült a netre a Bosszúállók: Végjáték, pedig sok helyen még be sem mutatták

Szerette a Vine vicces videóit? Most "feltámasztják", Byte néven jön az utód

Szerette a Vine vicces videóit? Most "feltámasztják", Byte néven jön az utód

A HVG-plakátok megkeresték régi helyüket – galéria

A HVG-plakátok megkeresték régi helyüket – galéria

Teherautókkal hordják a Szilas-patak partjára az útépítés hulladékát – videó

Teherautókkal hordják a Szilas-patak partjára az útépítés hulladékát – videó