szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A három tagú testület, amely a náci időszak kényszermunkásainak és a holokauszt zsidó túlélőinek kárpótlási ügyeit bírálja el, úgy határozott, hogy az ügy nem tartozik hatáskörébe.

Nem kaphatják vissza a náci uralom alatt elkobzott ausztriai ingatlanvagyonukat a Habsburg-család tagjai - így döntött az ügyben illetékes bécsi döntőbíróság. Christian Habsburg-Lothringen májusban nyújtott be keresetet 16 családtag megbízásából, amelyben 20 ezer hektár erdő - becsült értéke 20 millió dollár -, egy kastély és több bécsi ház visszaszolgáltatását követelte az osztrák államtól.

A már hétfőn meghozott határozatot alkotmányos és nemzetközi jogi okokkal indokolták - jelentette be csütörtökön a nácizmus áldozatait kárpótló osztrák kormányalapítvány.

A trónfosztott császári család ingatlanjait először 1919-ben, az Első Köztársaság kikiáltásakor sajátították ki, amit 1936-ban érvénytelenítettek. A nácik azonban 1939-ben, egy évvel Ausztria náci Németországhoz csatolása után ismét rátették kezüket a Habsburg-Lotharingiai család javaira. A vagyon Bécs városa és a náci állam tulajdonába került. A II. világháború után a kisajátítási törvény ismét életbe lépett, és miután azóta nem helyezték hatályon kívül, ezért a szóban forgó ingatlanok nem szolgáltathatók vissza - érvelt a testület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!