szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annak ellenére, hogy sok határontúli a magyarigazolvány visszaadásával fenyegetőzött, eddig mindössze egy ember adta le az okmányt, így tiltakozva a referendum eredménye miatt.

A magyarigazolványok székelyföldi visszaszolgáltatásáról szóló híresztelések ellenére a Krónika úgy tudja, eddig csak egy csíkszeredai lakos szánta rá magát e lépésre, hogy így fejezze ki felháborodását a referendum eredménye miatt – írja a Transindex című internetes lap.

A helyi státusiroda vezetőjének közlése szerint, eljutottak hozzá is a hírek, hogy vidéki településeken többen is vissza akarják adni a magyar igazolványt. Kézdiszéken tizenketten jelezték: a kettős állampolgárságot elutasító döntés miatt a továbbiakban nem tartanak igényt a dokumentumra, Felsőháromszéken szintén több tucat személy állította ugyanezt.

Molnár Endre, a kézdivásárhelyi státusiroda vezetője közölte, hogy bár a környéken nagy a felháborodás, de a jelzések ellenére eddig még senki sem vitte az igazolványát. Székely István, a magyarigazolványok kibocsátásáról tájékoztató romániai irodahálózat vezetője a Szabadságnak úgy nyilatkozott, nincs tudomása arról, hogy tulajdonosaik valóban visszaadnák az okmányt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Románia: négyszázezren igényeltek magyarigazolványt

Romániában négyszázezren igényeltek eddig a kedvezménytörvény alapján magyarigazolványt - derült ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöksége által a jogszabállyal kapcsolatban létre hívott központi tájékoztató iroda hétfői közleményéből.