szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pattanásig feszült helyzet alakult ki a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Tordán, miután a szomszédos település szerb fiataljai kétszer is átmentek a faluba, hogy ökölharcot vívjanak az ottani magyarokkal.

Az elmúlt másfél hétben a szomszédos Udvarnokról (Banatski Dvor) 15-20 szerb fiatal éjfél után átment a falutól tíz kilométerre fekvő Tordára verekedni az ottani magyarokkal - közölte Dobai János, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tordai alelnöke. Elmondta, hogy javarészt boszniai szerb menekült fiatalok voltak, akik minden ok nélkül megvertek a tordai diszkóban négy-öt magyar fiatalt.

Az első alkalommal - másfél hete történt - a tordai fiatalok nem reagáltak, a rendőrség sem foglalkozott érdemben az esettel. Szombatra virradóra azonban ismét megjelentek Tordán ugyanazok az udvarnoki szerbek, és ütni-verni kezdték a magyarokat a diszkóban, majd randalíroztak a falu központjában. Ezután 40-50 szülő körbevette a támadókat, akik a templom- és az iskolaudvarra menekültek. Másfél órával később érkezett a rendőrség, oltalmába vette őket, de a tordai magyar szülők közül néhányan mégis felpofozták a szerb fiatalokat, akik rendőrségi kísérettel távoztak.

Dobai szerint Tordán rendkívül feszült helyzet alakult ki, az udvarnoki szerbek ugyanis megüzenték, hogy ezen a hét végén ötvenen érkeznek a faluba bosszút állni társaikért, a tordai magyarok pedig önszerveződésbe kezdtek. A VMSZ alelnöke szerint csütörtökön a pártvezetők tárgyaltak a helyi önkormányzat és a rendőrség képviselőivel, hogy megakadályozzák a nagyobb bajt. A rendőrség megígérte, hogy bűnügyi vagy szabálysértési feljelentést tesz a támadók ellen, és állandó éjszakai őrjáratot küld a faluba. Kasza József, a VMSZ elnöke arra figyelmeztetett, hogy a magyarok a végtelenségig nem fogják tűrni az ilyen akciókat. Szerinte a rendőrség nem engedheti meg, hogy a helyzet odáig fajuljon, hogy a kisebbségek önszerveződésre kényszerüljenek. Csütörtökön a vajdasági kormány képviselői, a demokrata párti Lódi Gábor és Dusko Jakovljev is elítélte a történteket.

Az 1800 fős Tordát kilencven százalékban magyarok lakják, a többiek jórészt romák. Az 1300 fős Udvarnok lakosságának hatvan százaléka szerb, negyven százaléka magyar.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Újabb magyarverés: ráugrottak, megtaposták

A magyar fiatalt állítólag azért verték meg, mert rámosolygott támadójára, aki azt mondta, hogy "rá még magyar nem mosolygott, és nem is fog". Támadója megütötte a fiút, aki leesett az ülésről, majd többen ráugrottak, és taposni kezdték.

MTI Világ

Összeállt a magyarveréseket vizsgáló EP-bizottság

Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) és Hegyi Gyula (MSZP) is helyet kapott az Európai Parlament január végén a Vajdaságba és Belgrádba utazó tényfeltáró bizottságában – közölték az EP délszláv delegációjának hétfői ülését követően.

Világ

A magyarverések miatt szankciókat követel az ET

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése aggódik a vajdasági népcsoportok közötti kapcsolatok romlása miatt. Felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az etnikai indítékú incidenseket, és hozzák meg a szükséges szankciókat.