szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Viktor Juscsenkót TCDD-vel, a dioxinvegyület legveszélyesebb fajtájával mérgezték meg - állapították meg az ukrán ellenzéki elnökjelölt vérmintáját elemző tudósok.

Az amszterdami vizsgálatok azt is megerősítették, hogy az ukrán politikus vére 100 ezer egységnyi dioxint tartalmazott, amely az eddig tapasztalt második legnagyobb dózis.

Sevesói tragédia
A leghírhedtebb dioxinnal kapcsolatos ipari baleset 1976-ban történt az észak-olaszországi Sevesóban, amikor is háromezer kilogrammnyi vegyi anyag jutott a levegőbe. A vegyszerfelhő java része többféle vegyület volt, s a becslések szerint 130–300 kilogrammnyi dioxint is tartalmazott. A legközelebbi területről a lakosságot kitelepítették, az otthagyott állatok elhullottak, s a klórral való érintkezés hatására mintegy kétszáz emberen enyhe lefolyású bőrgyulladás alakult ki. A környezet egy időre szennyeződött, ezért a hatóságok azt ajánlották a környéken élőknek, hogy az ott termett zöldségekből, a háziállatok húsából, tejéből, tojásából ne egyenek. A baleset helyszínéhez legközelebbi területen 50 mikrogramm dioxint mértek négyzetméterenként; ennél jóval kisebb az ember megengedett napi adagja.
Egyetlen vegyületről van szó, nem keverékről. Ebből arra lehet következtetni, hogy nem természetesen úton került a szervezetbe, mivel annyira tiszta - közölte Abraham Brouwer, az amszterdami szabadegyetem környezeti toxikológiai professzora.

Viktor Juscsenko, aki a Kreml által támogatott Viktor Janukovics kormányfő ellenében indul az elnökválasztás december 26-ai, második megismételt fordulójában, azután lett rosszul, hogy szeptember 5-én Ihor Smeskóval, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU, a KBG ukrajnai utódszervezete) vezetőjével és helyettesével vacsorázott. Az elnökjelölt elmondta: a vacsora után három órával megfájdult a feje, a rákövetkező napon pedig heveny gyomorfájása volt.

Nagyon veszélyes

A dioxin vízben oldódó, színtelen folyadék, jelen van mindenütt a talajban, az üledékekben, és a levegőben. Molekuláit szén-, hidrogén-, oxigén- és halogén- (klór vagy bróm) atomok alkotják. Az emberek dioxinnal való fertőzése 95 százalékban élelem útján történik (olyan szarvasmarhatermékeken, mint a tej és a hús, vagy a halakon és a rákféléken keresztül).

Az ember által előállított kis molekulájú mérgek közül a TCDD a legerősebb. Az ember dioxinérzékenysége a majmokéval vethető össze; már abból nagy baj származik, ha testkilogrammonként 50 mikrogramm TCDD halmozódik fel a szervezetben. A TCDD-t az Egészségügyi Világszervezet 1997-ben a legveszedelmesebb rákkeltő anyagok közé sorolta. Az átlagosnál nagyobb rákgyakoriságban alighanem annak is szerepe van, hogy a TCDD hatására gyengül a szervezet védekezési rendszerének ereje. A TCDD a természetben gyakorlatilag lebonthatatlan. Az idült mérgezés hosszú ideig tüneteket sem okoz, nem is tudunk arról, hogy már dolgozik bennünk a méreg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Juscsenko vérében a dioxinszint a megengedett 6000-szerese

A Juscsenko vérzsírjában talált grammonkénti 100 000 egységnyi koncentráció a második legmagasabb érték, amelyet eddig emberi szervezetben találtak - közölte szerdán Abraham Brouwer, annak az amszterdami szabadegyetemnek a toxikológia professzora, ahová vizsgálatra elszállították az ukrán politikustól a múlt hét végén Bécsben levett mintákat.

MTI Világ

Előre figyelmeztették Juscsenkóékat a merényletveszélyre

Volt titkosszolgálati emberek előre figyelmeztették a merényletveszélyre a később megmérgezett Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelölt környezetét - közölte hétfőn a politikus választási kampánytörzsének vezetője a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva.

MTI Világ

Juscsenkót bizonyosan megmérgezték

Az ukrán elnökjelölt betegségét biztosan dioxinmérgezés idézte elő - állítják a Juscsenkót megvizsgáló osztrák orvosok. Kicsivel nagyobb adag a méregből halálhoz vezetett volna.