szerző:
MTI

Török lapértesülés szerint Recep Tayyip Erdogan török kormányfő egy ízben kivonult az ülésteremből Brüsszelben és a tárgyalás során kialakult feszültséget csak Colin Powell amerikai külügyminiszter telefonhívása tudta csillapítani.

A szombati török sajtó, amely nagyon elégedetten nyugtázta az Európai Unió döntését, miszerint megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával, a miniszterelnök Brüsszelben tanúsított határozottságát méltatta, megjegyezve, hogy nem habozott kockára tenni a megbeszélések folytatását sem a megnyugtató végkifejlet érdekében.

"Megcsináltuk", "Sikerült" - hirdette a nagy példányszámú Hürriyet és a konzervatív Yeni Safak, miközben a Posta hazafias szárnyalással így írt: "Törökország, csodálatos vagy".

Törökország és az EU
A hvg.hu török dossziéjához kattinston ide!
Az "Európai forradalmat" ünnepelve a Sabah olyan fotót közölt, amelyen európai zászlót leng a szél egy mecset minaretje előtt. "Új Európa, új Törökország" - fogalmazott a Zaman. Más, sokkal prózaibb újságcímek arra a hosszú és keserves útra emlékeztettek, amelyet a teljes jogú tagság előtt még be kell járni. "Mindenkinek nagyon keményen kell dolgoznia" - hangsúlyozta a liberális Radikal.

A szükséges változtatásoknál leragadva a Vatan azt fejtegeti olvasóinak, hozzá kell szokniuk, hogy "szétválogassák a hulladékot a papírnak, a műanyagnak és az üvegnek fenntartott szeméttárolókba" és, hogy a gazdáknak "toalettet kell építeniük a szántóföldeken és kesztyűben kell fejniük teheneiket".

Az újságok többsége Recep Tayyip Erdogan kormányfőnek tulajdonítja a sikert, és ecseteli harcias viselkedését, ahogyan az európai vezetőkkel tárgyalt a csütörtöki és pénteki csúcsértekezleten Brüsszelben.

A Ciprusi Köztársaság elismerése érdekében rá nehezedő nyomástól frusztrálva Erdogan ki is vonult egy ülésről, amelyet az EU holland elnöksége vezetett, a tárgyalások megszakításával fenyegetőzve - emlékeztet több napilap. A Sabah szerint azzal a kijelentéssel hagyta el a helyiséget: "Ez volna a végső szövegváltozat, amelyet nekünk javasolnak?...Köszönöm és viszontlátásra."

A Hürriyet felidézte: ezután Tony Blair brit miniszterelnököt, a török jelöltség odaadó hívét bízták meg azzal, hogy vezesse vissza Erdogant a tárgyalóasztalhoz. "Nem megyek vissza, mert ott van egy csoport, amely folyamatosan megpróbál minket megalázni" - mondta neki Erdogan a Hürriyet szerint, Blair ekkor reményvesztetten leült, fejét kezébe temetve. Ezután Gerhard Schröder német kancellár és Silvio Berlusconi olasz kormányfő - mindkettőt gyakran emlegetik Erdogan személyes barátjaként - vette át a stafétabotot. A Hürriyet úgy tudja: éppen akkor sikerült célt érniük, amikor Colin Powell amerikai külügyminiszter telefonon mindenkitől a kedélyek lecsillapodását kérte.

A török sajtó nagy része tisztelgett Erdogan végsőkig elmenő magatartása előtt, aki - az újságok véleménye szerint - lehetővé tette, hogy Törökország kitaláljon abból a zsákutcából, amely az EU-vezetők feltételei miatt állt elő, akik mindenekelőtt a Ciprusi Köztársaság előzetes elismerését követelték Ankarától.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Világ

Megállapodtak Ciprusról

Az Európai Unió soros holland elnöksége és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök péntek délután egyetértésre jutott arról, hogy miként lehet a brüsszeli EU-csúcs záróközleményébe belefoglalni Ciprus török elismerésének kérdését, ami a török csatlakozási tárgyalások megkezdésének egyik legfontosabb feltétele.

hvg.hu Világ

Mit nem teljesített még Ankara?

Az Európai Bizottság országjelentésében - noha összességében pozitívan értékelte a török reformokat – természetesen negatívumok is szerepelnek. A jelentés szerint továbbra is súlyos, igaz nem leküzdhetetlen problémák vannak az emberi és kisebbségi jogok, s általában a demokrácia tekintetében.

hvg.hu Világ

Mit teljesített Ankara a csatlakozás érdekében?

Törökország megfelelően teljesíti az úgynevezett koppenhágai kritériumokat az EU - csatlakozás megkezdéséhez - állapította meg az Európai Bizottság 2004 október 6-ai jelentésében. Számos elemző szerint az utóbbi évek alkotmányreform-sorozatának hatására Törökország politikai berendezkedése „modernizációs forradalmon” ment keresztül.

MTI Világ

Vereségről ír a ciprusi sajtó

A Ciprusi Köztársaság számára vereséget jelent a zöld jelzés, amelyet az Európai Unió 25 vezetője adott a Törökországgal folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez - vélekedtek a szombati ciprusi görög napilapok.

hvg.hu Világ

Mitől fél Európa?

Törökország alapvetően három szempontból okoz fejtörést az Uniónak: túl nagy, túl szegény és muszlim vallású. Az ország lakossága megközelíti a 73 millió főt. Németország kivételével népesebb, mint valamennyi európai állam.

hvg.hu Világ

Mit nyerhet az Európai Unió Törökországgal?

A csatlakozás mellett szóló egyik érv, hogy különféle tanulmányok szerint a szabad munkaerő-áramlás távoli jövőbe képzelt megvalósulása esetén évi mintegy 225 ezer török jövevényre lehet számítani, miközben 10-15 év múlva Európának akár több millió bevándorlóra lesz szüksége. Mások szerint Európának, különösen az elmúlt évek terrorakciói után nagyon is hasznos lenne, ha segítené egy iszlám "sikertörténet" létrejöttét, s ezzel bizonyítania, hogy egyáltalán nem szükségszerű a különböző kultúrák összecsapása.

MTI Világ

Összeurópai népszavazást javasolt Schüssel

Az osztrák kancellár "abszolút értelmesnek" nevezte, hogy összeurópai népszavazást tartsanak Törökország EU-tagságáról azután, hogy az Ankarával indítandó csatlakozási tárgyalások lezárulnak.

Késhegyig menő harc a marihuána 150 milliárd dolláros világpiacán

Késhegyig menő harc a marihuána 150 milliárd dolláros világpiacán

Videó: A londoni metrón lökött a sínekre embereket egy férfi, életfogytiglant kapott

Videó: A londoni metrón lökött a sínekre embereket egy férfi, életfogytiglant kapott

Hétszeres életfogytiglanra ítélték Ciprus első sorozatgyilkosát

Hétszeres életfogytiglanra ítélték Ciprus első sorozatgyilkosát

Tippjáték 2/10: mikori ez a HVG-címlap?

Tippjáték 2/10: mikori ez a HVG-címlap?

Tévedésben élnek a magyarok, máshol van az ország közepe

Tévedésben élnek a magyarok, máshol van az ország közepe

Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta a Karinthy-gyűrűt

Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta a Karinthy-gyűrűt