szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újvidéken megvertek két vajdasági magyar egyetemi hallgatót - írta szombaton az újvidéki Magyar Szó.

A napilap szerint a két diákot Újvidék egyik legforgalmasabb utcájában pofozták meg látnivalóan nacionalista indíttatásból. Két szerb fiatal szólította őket le az utcán, kérdőre vonták mindkettejüket, hogy miért beszélnek magyarul Szerbiában. Egyikük először a diáklányt ütötte meg, majd pofon csattant kétszer a magyar nemzetiségű diáktársa arcán is. A verekedést két férfi akadályozta meg, aki a közelben autóbuszra várakozott.

Az eset hétfő este történt, de a két egyetemista nem tett feljelentést a rendőrségnél, csupán elpanaszolták a dolgot a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezeténél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

EU-jelentés készül a magyarverésekről

Az Európai Unió tagországainak belgrádi nagykövetei, valamint az EU ott működő megfigyelő missziója jelentést készítenek a vajdasági atrocitásokkal kapcsolatban, és azt várhatóan az EU külügyminisztereinek következő, októberi ülése elé terjesztik.

Világ

Már Belgrádban is téma a magyarverés

Szemlátomást Szerbiában is bevonul a köztudatba, hogy valami nincs rendjén a Vajdaságban, mivel egyre gyakrabban foglalkoznak a vajdasági magyarellenes incidensekkel.

Világ

A magyarverések miatt szankciókat követel az ET

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése aggódik a vajdasági népcsoportok közötti kapcsolatok romlása miatt. Felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki az etnikai indítékú incidenseket, és hozzák meg a szükséges szankciókat.

MTI Világ

Összeállt a magyarveréseket vizsgáló EP-bizottság

Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) és Hegyi Gyula (MSZP) is helyet kapott az Európai Parlament január végén a Vajdaságba és Belgrádba utazó tényfeltáró bizottságában – közölték az EP délszláv delegációjának hétfői ülését követően.

Világ

Újabb magyarverés: ráugrottak, megtaposták

A magyar fiatalt állítólag azért verték meg, mert rámosolygott támadójára, aki azt mondta, hogy "rá még magyar nem mosolygott, és nem is fog". Támadója megütötte a fiút, aki leesett az ülésről, majd többen ráugrottak, és taposni kezdték.

MTI Világ

A magyarverések Tordán folytatódnak

Pattanásig feszült helyzet alakult ki a Nagybecskerek (Zrenjanin) melletti Tordán, miután a szomszédos település szerb fiataljai kétszer is átmentek a faluba, hogy ökölharcot vívjanak az ottani magyarokkal.

Világ

Vuk Draskovics elítélte a magyarveréseket

A belgrádi politikai vezetők megértették, hogy a kisebbségek védelme nem csupán Magyarország, hanem az Európai Unió és a NATO elvárása is - közölte Kovács László magyar külügyminiszter.