szerző:
MTI

Az osztrák kancellár "abszolút értelmesnek" nevezte, hogy összeurópai népszavazást tartsanak Törökország EU-tagságáról azután, hogy az Ankarával indítandó csatlakozási tárgyalások lezárulnak.

Wolfgang Schüssel kancellár, a kereszténydemokrata Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője az osztrák televíziónak nyilatkozott pénteken, miután az EU úgy döntött, hogy jövő ősszel tárgyalásokat kezd Törökországgal a csatlakozásról. A kormányfő már Brüsszelben felvetette, hogy Ausztriában népszavazást tarthatnának a török csatlakozásról, de az osztrák televíziónak adott interjúban már összeurópai referendumot javasolt.

A kancellár - nyilvánvalóan az osztrák ellenzék bírálataira válaszolva - elmondta, a török csatlakozási tárgyalások megindításáról döntő EU-csúcson ő volt az egyetlen, aki nyíltan beszélt arról, hogy az emberi jogok területén Törökországban még hiányosságok tapasztalhatóak. Schüssel korábbi nyilatkozataiban a Törökországgal kapcsolatos tárgyalások nyitottsága mellett foglalt állást, azaz olyan folyamatért szállt síkra, amely nem eredményezi "kötelező jelleggel" a teljes jogú tagságot, vagy annak elutasítását. Az osztrák kormánykoalíció pártjai nem tudtak közös álláspontra jutni ebben a kérdésben, mivel a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) határozottan ellenzi Törökország felvételét az EU-ba.

Az ellenzék azért bírálta a kancellárt, mert a közvélemény-kutatások szerint az osztrákok többsége elutasítja Törökország felvételét az unióba, és a bírálók szerint Schüssel nem képviselte Brüsszelben az osztrák választók többségének a véleményét. Az ellenzék azt is Schüssel szemére hányta, hogy a népszavazással olyasmit javasol, amire csak 10-15 év múlva kerülhet sor, amikor a politikus "már régen nyugdíjban lesz".

A kancellár a tv-interjúban azt fejtegette, azért csak most vetette fel a népszavazás ötletét, mert korábban nem volt biztos abban, hogy az unió csatlakozási tárgyalásokat kezd Törökországgal. Schüssel szerint a bővítési tervet nem lehet összehasonlítani a legutóbbi bővítési fordulóval, mert Ausztria szomszédai, amelyek májusban csatlakoztak az unióhoz, mindig is Európa részét képezték, míg Törökországgal kapcsolatban az Európához tartozás alapkérdéséről is szó van.A portugál miniszterelnök közölte, hogy nem híve népszavazás rendezésének Törökország európai uniós csatlakozásáról saját hazájában, amint azt néhány országban tervezik.

Portugália nem szavazna a törökökről (Oldaltörés)

Pedro Santana Lopes Brüsszelben nyilatkozva kifejtette: "Törökország nem vitatéma Portugáliában, amely egy, más államok csatlakozása iránt nyitott, toleráns ország és híve a multikulturalizmusnak".

A kormányfő álláspontja az, hogy Törökország belépése stratégiai jelentőségű területekre terjeszti ki az Európai Unió határait, gazdagítani fogja az uniót. Az EU több tagja, így Franciaország és Ausztria világossá tették, hogy Ankara csatlakozásáról népszavazást kívánnak tartani. Az unió 25 tagállamának vezetői péntek délután jutottak egyezségre a Törökországgal - jövő októberben - megkezdendő csatlakozási tárgyalásokról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Mit teljesített Ankara a csatlakozás érdekében?

Törökország megfelelően teljesíti az úgynevezett koppenhágai kritériumokat az EU - csatlakozás megkezdéséhez - állapította meg az Európai Bizottság 2004 október 6-ai jelentésében. Számos elemző szerint az utóbbi évek alkotmányreform-sorozatának hatására Törökország politikai berendezkedése „modernizációs forradalmon” ment keresztül.

hvg.hu Világ

Mit nem teljesített még Ankara?

Az Európai Bizottság országjelentésében - noha összességében pozitívan értékelte a török reformokat – természetesen negatívumok is szerepelnek. A jelentés szerint továbbra is súlyos, igaz nem leküzdhetetlen problémák vannak az emberi és kisebbségi jogok, s általában a demokrácia tekintetében.

MTI Világ

Vereségről ír a ciprusi sajtó

A Ciprusi Köztársaság számára vereséget jelent a zöld jelzés, amelyet az Európai Unió 25 vezetője adott a Törökországgal folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez - vélekedtek a szombati ciprusi görög napilapok.

MTI/hvg.hu Világ

Megállapodtak Ciprusról

Az Európai Unió soros holland elnöksége és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök péntek délután egyetértésre jutott arról, hogy miként lehet a brüsszeli EU-csúcs záróközleményébe belefoglalni Ciprus török elismerésének kérdését, ami a török csatlakozási tárgyalások megkezdésének egyik legfontosabb feltétele.

hvg.hu Világ

Mitől fél Európa?

Törökország alapvetően három szempontból okoz fejtörést az Uniónak: túl nagy, túl szegény és muszlim vallású. Az ország lakossága megközelíti a 73 millió főt. Németország kivételével népesebb, mint valamennyi európai állam.

hvg.hu Világ

Mit nyerhet az Európai Unió Törökországgal?

A csatlakozás mellett szóló egyik érv, hogy különféle tanulmányok szerint a szabad munkaerő-áramlás távoli jövőbe képzelt megvalósulása esetén évi mintegy 225 ezer török jövevényre lehet számítani, miközben 10-15 év múlva Európának akár több millió bevándorlóra lesz szüksége. Mások szerint Európának, különösen az elmúlt évek terrorakciói után nagyon is hasznos lenne, ha segítené egy iszlám "sikertörténet" létrejöttét, s ezzel bizonyítania, hogy egyáltalán nem szükségszerű a különböző kultúrák összecsapása.

Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

Meghalt Gloria Vanderbilt divattervező

Meghalt Gloria Vanderbilt divattervező

Alvó utastól lopott mobilt a 4-es villamoson, keresik a rendőrök

Alvó utastól lopott mobilt a 4-es villamoson, keresik a rendőrök

Lövöldözés és pánik tört ki a Toronto Raptors bajnoki ünneplésén

Lövöldözés és pánik tört ki a Toronto Raptors bajnoki ünneplésén

Sólyom László arról beszélt, hogy a KDNP az egyházra erőlteti az akaratát

Sólyom László arról beszélt, hogy a KDNP az egyházra erőlteti az akaratát

Női frakcióvezetője lett az európai szociáldemokratáknak

Női frakcióvezetője lett az európai szociáldemokratáknak