szerző:
MTI/hvg.hu

Az iraki háború nem megfelelő kezelése miatt az amerikaiak 52 százaléka Donald Rumsfeld védelmi miniszter távozását szeretné - derül ki a CNN hírtelevízió, a USA Today című lap és a Gallup közös, telefonos közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 36 százaléka szerint maradnia kellene hivatalában a Pentagon vezetőjének, akit a közelmúltban több republikánus szenátor is élesen bírált. 2003 áprilisában, Bagdad bevételének napjaiban még 71 százalék támogatta Rumsfeldet.

Ugyancsak csökkent George Bush amerikai elnök népszerűsége: novemberben még 55 százalék értett egyet politikájával, jelenleg csak 49 százalék. Bush az első olyan elnök, akinek 50 százalék alá került népszerűsége egy hónappal újraválasztása után.

Maradnának Irakban...

A felmérés mindamellett arra is rávilágít, hogy a megkérdezettek az Egyesült Államok iraki katonai jelenlétének fenntartása mellett vannak. Negyven százalék szerint a január 30-ára tervezett választások nem hoznak stabil kormányzást Irakban, 40 százalék szerint pedig akkor is maradniuk kell az amerikaiaknak, ha szilárd lesz az iraki kabinet. Csak 15 százalék véli úgy, hogy a választásokat követően egy éven belül ki kell vonni az amerikai haderőket. Negyvenhét százalék úgy véli, hogy az elmúlt egy évben rosszabbodott a helyzet Irakban, 20 százalék szerint javult, és 32 százalék ugyanolyannak ítélte meg.

... bár nem elégedettek

Pesszimistább eredményt hozott ki Irakkal kapcsolatban az ABC televízió és a The Washington Post közös, ugyancsak telefon felmérése. Eszerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy véli: nem érte meg háborút indítani Irakban, 58 százalék számára Irak nem készült fel a választásokra, 54 százalék pedig attól tart, hogy a választások nem lesznek tisztességesek. Ennek ellenére 60 százalék tartja fontosnak, hogy a választásokat a tervezett időpontban megtartsák, és 58 százalék ért egyet azzal, hogy az amerikai csapatok addig maradjanak Irakban, amíg helyre nem áll a rend.

A CNN-felméréssel összhangban itt is 52 százalék szeretne mást látni Rumsfeld helyén és 35 százalék elégedett tevékenységével. Bush népszerűsége ebben az ABC-Post felmérésben is csökkenő tendenciát mutat: csupán a megkérdezettek 48 százaléka támogatja, szemben az egy évvel ezelőtti 59 és a két évvel ezelőtti 66 százalékkal.

Rumsfeld megosztja a véleményeket a kormánytáborban is (Oldaltörés)

Mint arról korábban beszámoltunk, a republikánus párti táborban is tovább gyűrűzik a vita Rumsfeld teljesítményéről. Vannak, akik Rumsfeld távozását sürgetik, mások szerint leváltása szétzilálná a január végi iraki választásokat.

Chuck Hagel szenátor a hét végén a CBS televízióban kijelentette, hogy elvesztette bizalmát Donald Rumsfeldben, és úgy vélte, hogy az iraki bajokat a miniszter okozta rossz döntéseinek sorozatával. Hasonlóképpen nyilatkozott korábban a tekintélyes John McCain szenátor is.

John Warner, a szenátus katonai bizottságának tekintélyes republikánus párti elnöke a The New York Times hétfői száma szerint igyekezett lecsillapítani a kedélyeket. Úgy ítélte meg, hogy a váltás a Pentagon élén most nem lenne időszerű. A szenátor azonban nem Rumsfeld személye mellett érvelt, hanem azt hangoztatta, hogy támogatni kell az elnököt döntéseiben.

A 72 éves Rumsfeldet mindenekelőtt azért ostorozzák, mert csapnivalóan tervezte meg a háború utáni megszállást, nem küldött elegendő katonát Irakba, azaz nem volt terve a béke megnyerésére. A bagdadi Abu Graib börtön nevével fémjelzett botrány csak fokozta az elégedetlenséget a miniszterrel. Rumsfeld a bírálatok kereszttüzébe került egy pökhendinek minősített kijelentése miatt is. Kuvaitban egy iraki bevetés előtt álló amerikai nemzeti gárdista nyilvánosan nekiszegezte a kérdést, hogy a katonák miért nem kapnak páncélozott járműveket, miért kell a szeméttelepen vaslemezek után guberálniuk, hogy maguk pótolják a hiányzó védőpáncélt. "Háborúba azzal a hadsereggel vonulnak, amelyben szolgálnak, és nem azzal, amilyet esetleg szeretnének" - hangzott Rumsfeld pökhendinek minősített válasza. "A felpáncélozott Humvee terepjáró is felrobbanhat" - tette hozzá a miniszter.

A Stars and Stripes katonai lap ezután szóvá tette, hogy az elesett amerikai katonák családjához intézett gyásztáviratokat Rumsfeld nem saját kezével írja alá, hanem gépek nyomtatták rá az aláírását. A hír felháborodást váltott ki. Rumsfeld a gyakorlatot azzal magyarázta, hogy sűrűn van távol, a családok értesítése viszont nem szenvedhet késedelmet. Megígérte, hogy a részvéttáviratokat ezentúl maga írja alá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Leváltatná Rumsfeldet egy republikánus szenátor

Donald Rumsfeld távozását akarja elérni egy befolyásos republikánus szenátor, de a Fehér Ház szerint az egyre többet támadott védelmi miniszter változatlanul élvezi George Bush elnök bizalmát.

Különleges számítógépet adhat ki a Microsoft: windowsos és androidos egyben

Különleges számítógépet adhat ki a Microsoft: windowsos és androidos egyben

A menekültek miatt nem ratifikálja a Fidesz a nők elleni erőszakról szóló egyezményt

A menekültek miatt nem ratifikálja a Fidesz a nők elleni erőszakról szóló egyezményt

Egészen érdekes profilképre váltott át a Facebook

Egészen érdekes profilképre váltott át a Facebook

Többszáz négyzetméteren ég a szemét Jánossomorján

Többszáz négyzetméteren ég a szemét Jánossomorján

Talán nem tud róla, de tele van sérülékeny alkalmazásokkal a telefonja

Talán nem tud róla, de tele van sérülékeny alkalmazásokkal a telefonja

Különleges galaxisokat fedeztek fel, egymásba vannak gabalyodva

Különleges galaxisokat fedeztek fel, egymásba vannak gabalyodva