szerző:
MTI/hvg.hu

Tolvajok, erőszakoskodók, emberrablók és csalók sarcolják az ázsiai szökőár túlélőit és az áldozatok családtagjait a különböző ázsiai menekülttáborokban, kórházakban, de Európában is. A magyar kormány összesen 1,2 millió amerikai dollárral kíván hozzájárulni a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa nyomán létrejött nemzetközi segélyezési programhoz.

A kormány összesen 1,2 millió amerikai dollárral kíván hozzájárulni a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa nyomán létrejött nemzetközi segélyezési programhoz, ezt az összeget a különböző szervezetek felajánlásai további 1-2 millió dollárral egészítik ki - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, miután megbeszélést folytatott a katasztrófa károsultjainak segítséget nyújtó szervezetek vezetőivel.

A kormányfő elmondta: a kabinet a segélyezésben részt vevő öt szervezeten, a Magyar Vöröskereszten, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten, a Katolikus Karitászon, a Baptista Szeretetszolgálaton és a Nemzetközi Máltai Szeretetszolgálaton keresztül gyógyszereket, kötszereket, orvosi segédanyagokat és készpénzt juttat el Délkelet-Ázsiába.

"Magánszemélyként 700 ezer forint készpénz befizetésével támogatom a Magyar Vöröskereszt programját" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki két otthonról hozott takarót is átadott Lehel Lászlónak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjének.

A bűnözők is sarcolják a szökőár áldozatait

Közel kétszáz brit áldozat
A dél-ázsiai szökőár-katasztrófa eddig azonosított brit halottainak száma 40, de a valós szám ennek valószínűleg csaknem az ötszöröse - mondta hétfőn a brit külügyminiszter. Jack Straw, aki először közölt hivatalos adatokat az Indiai-óceán partvidékén végigsöprő karácsonyi szökőár óta, azt mondta: a brit kormány az eddig azonosított 40 áldozaton kívül további 159 olyan eltűnt brit állampolgárt tart nyilván, akikről komoly eséllyel valószínűsíthető, hogy szintén életüket vesztették a katasztrófában, vagyis a brit halottak száma elérheti a 199-et. A halottak és eltűntek zöme Thaiföldön üdült a természeti csapás idején. A Scotland Yard 42 igazságügyi orvos szakértőt vezényelt a térségbe a brit áldozatok azonosításának megkönnyítése végett.
Nagy-Britanniából, Svédországból, Srí Lankáról, Thaiföldről és Hongkongból egyaránt riasztó jelentések érkeztek hétfőn arról, hogy bűnözők sokasága igyekszik hasznot húzni a túlélők kiszolgáltatott helyzetéből, vagy fosztja ki azoknak az európai turistáknak az otthonait, akik meghaltak vagy eltűntek a szökőárban.

Mintegy kontrasztként az áldozatok iránt megnyilvánuló világméretű szolidaritással és segélyáradattal, egy Srí Lankai nőszövetség arról számolt be, hogy az ellenőrizetlen mentési munkálatok során és az ideiglenes szálláshelyeken rendszeresen megerőszakolják, zaklatják és bántalmazzák a nőket és a fiatal lányokat. Ugyancsak figyelmeztetett a Mentsük meg a gyermekeket (Save the Children) nevű emberi jogi szervezet vezetője, a svéd Charlotte Petri Gornitzka, hogy az elárvult gyerekek még sebezhetőbbé válnak a szexuális kizsákmányolásra, ahogyan az eddigi katasztrófák tapasztalatai megmutatták.

Áldozatok házait törték fel

Thaiföldön rendőrnek és mentőmunkásnak álcázott tolvajok fosztogatták a csomagokat és a szállodai széfeket Khao Lak körül, ahol a cunami legalább 3000 embert ölt meg. A svéd rendőrség egy hét fős osztagot küldött a helyszínre, hogy nyomozzanak egy elrabolt 12 éves fiú után, akinek szüleit elsodorták a hullámok.

Svédországban, ahol 2500 embert tekintenek egyelőre eltűntnek és 52 halálos áldozatot erősítettek meg, a hatóságok titokban tartják a neveket, hogy otthonaikat ne fosszák ki. Ennek ellenére, mint Lars Danielsson államtitkár elmondta a svéd rádiónak, több olyan embernek törték fel a házát, akikről elterjedt, hogy meghaltak a természeti csapásban. A svéd rendőrség nem közölt részleteket, de elmondták, hogy hasonló fosztogatásokra volt már példa 1994-ben, amikor elsüllyedt az Estonia nevű hajó, és 551 svéd állampolgár a tengerbe veszett.

Jól jöhet a csalóknak a tragédia

Norvégiában a rendőrséget arra figyelmeztették, hogy egyes bűnözők az áldozatok névsorához jutva új személyazonosságot akarnak szerezni maguknak, vagy biztosítási csalásra készülnek. A norvég nemzeti bűnüldözési szolgálat vezetője közölte, hogy az eltűnt norvég állampolgárok listáját egyeztetik a bűnügyi nyilvántartásokkal vagy azokéval, akiknek jelentős adósságaik vannak. Ilyen csalásokra ugyanis előfordultak a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után.

Nagy-Britanniában, ahol eddig 40 áldozat halálát erősítettek meg, letartóztattak egy férfit, aki hamis e-maileket küldött azoknak, akik egy televíziós honlapon kértek információt hozzátartozóikról. A csaló azt állította, hogy híreit a thaiföldi külügyminisztériumtól kapta. Hongkongban, ahol a lakosság igen nagylelkűen gyűjti az adományokat, az Oxfam jótékonysági szervezet felhívta a figyelmet egy hamis elektronikus levélre, amelyet a nevében köröztettek pénzgyűjtés céljából és kérte az adományozókat, hogy egy ciprusi bankszámlára küldjék a pénzüket.

Több mint ezer eltűnt német (Oldaltörés)


Jóval több mint ezer németet tartanak nyilván eltűntként - közölte hétfőn Berlinben Klaus Scharioth államtitkár, a dél-ázsiai földrengés és szökőár után létrehozott német válságbizottság helyettes vezetője.

Scharioth közvetve cáfolta is a Die Welt című lap értesülését, amely szerint a szakszolgálatok 3200 eltűnt némettel számolnak, ám a számot titokban tartják. Thomas Steg helyettes kormányszóvivő "felelőtlen dolognak" nevezte a szám közreadását.

Scharioth magyarázata szerint az eltűntekre vonatkozó jelzések száma mindig magasabb a valóban elveszettek számánál. Előfordul, hogy egyesek már hazatértek, be is jelentkeztek, de a statisztikát még nem korrigálták.

Az államtitkár adatai szerint eddig 60 halott német turistát azonosítottak, 46-ot Thaiföldön, 14-et Srí lankán. A sebesültek száma 300. A belügyminisztérium további 12 szakembert küld a katasztrófa sújtotta területekre halottakat azonosítani. Jelenleg Thaiföldön 32, Srí Lankán 5 német szakember dolgozik a halottak azonosításán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Tovább emelkedett a szökőár külföldi áldozatainak száma

Legalább tíz francia életét vesztette, tizennyolc pedig eltűnt a hét végi dél-ázsiai földrengés és szökőár következtében a francia hatóságok kedden közzétett legfrissebb veszteségmérlege szerint. Legalább száz német állampolgár sorsa ismeretlen.

Panoráma Tech

Újabb természeti katasztrófa fenyeget

Három hónappal ezelőtt tört ki az Egyesült Államokban a Washington államban fekvő St. Helens vulkán. A hegy rengett, néhány napig por és füst szállt belőle, majd kitört a láva, amely szokatlan ritmusban épít a kráterben egy kupolát a régi mellett.

Animációs film készül a Spice Girlsről

Animációs film készül a Spice Girlsről

Bors: Letartóztathattak egy embert a több mint egy hónapja eltűnt maglódi vállalkozó ügyében

Bors: Letartóztathattak egy embert a több mint egy hónapja eltűnt maglódi vállalkozó ügyében

Meghalt Gloria Vanderbilt divattervező

Meghalt Gloria Vanderbilt divattervező

Tovább csökken a benzin ára

Tovább csökken a benzin ára

Tömegkarambol miatt állt be az M1-es

Tömegkarambol miatt állt be az M1-es

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?