szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Betegség következtében 87 éves korában elhunyt hétfőn Ku Csen-fu (Koo Chen-fu) a Kínával tartott kapcsolatok tajvani főtárgyalója, vezető üzletember.

Elemzők szerint Ku halála után aligha kezdődnek újabb tárgyalások a térség biztonságára nézve valódi fenyegetést jelentő kínai-tajvani viszonyról. Halála kapcsán Kína részvétét nyilvánította. A Peking és Tajpej közötti kapcsolatokért felelős félhivatalos kínai szervezet részvétnyilvánításában azt írta: Ku világszerte kivívta a kínaiak tiszteletét.

Peking szakadár tartománynak tartja az autonóm Tajvant, és támadással fenyegeti a szigetet, arra az esetre, ha az hivatalosan kikiáltja függetlenségét. A Pekinggel való viszony ápolására létrehozott félhivatalos tajvani szervezet elnökeként Ku kezdte meg 1993-ban, Szingapúrban az 1949-es kínai polgárháború befejezése óta legmagasabb szintű tárgyalásokat. A két állam viszonya azóta ismét megromlott, a hivatalos párbeszédet 1999-ben függesztették fel, miután Tajvan akkori elnöke, Li Teng-huj a kapcsolatokat mint "országok közötti különleges" viszonyt fogalmazta újra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

Tamás Ervin: Orbán és a kiárusítás

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű