szerző:
MTI/hvg.hu

Meghaladja a 139 ezret a tengerrengést követő szökőár ismertté vált áldozatainak száma Dél-és Délkelet-Ázsia országaiban, valamint Afrika keleti partvidékén a hétfő délelőtti - még mindig ideiglenes - mérleg alapján. Az ENSZ bejelentette: már másfél milliárd dollárnyi segélyt sikerült összegyűjtenie a katasztrófa kárvallottjai számára.

Srí Lanka elnöke hétfőn 1,2 milliárd eurós támogatást kért az Európai Uniótól a természeti katasztrófa okozta károk enyhítésére és a szökőár által sújtott partok újjáépítésére - közölte a humanitárius ügyekért felelős EU-biztos. Louis Michel elmondta: Chandrika Kumaratunga elnök egy EU-küldöttséggel a segítségnyújtás koordinációjáról tárgyalt, amikor előadta kérését.

A kormány "nagyon gyorsan akar dolgozni, úgy, hogy ne legyen szünet az első és a rehabilitációs fázis között" - mondta Louis Michel. "Ez jó és pragmatikus megközelítés, ám az EU felbecsüli a szükségleteket, mielőtt segélyt adna" - tette hozzá.

A halottak száma az Indiában hivatalosan megerősített veszteségeket (9479 halott) figyelembe véve 139 256-ra növekedett. Az Indiában egyelőre csak feltételezett halálos áldozatokat is tartalmazó számot (15 160) alapul véve a katasztrófában elhunytak száma 144 937.

Több mint egy héttel az összesen nyolc országot sújtó szökőár után külföldi turisták százainak halálát erősítették meg, ezreket nyilvánítottak eltűntté, még többek sorsa teljesen bizonytalan. Jelentősen mérséklődött a délkelet-ázsiai szökőár után eltűntként nyilvántartásba vett norvég, svéd és olasz állampolgárok száma. Norvégiában több mint száz eltűntként elkönyvelt személy jelentkezett hétfőn a rendőrségen, miután a hatóságok közzétették a keresett személyek listáját.

Svédországban hivatalosan 827 svéd állampolgárt eltűntként, 1495 személyt pedig "hiányzóként" tartanak nyilván egy héttel a pusztító szökőár után - jelentette be hétfőn

Göran Persson svéd miniszterelnök. A kormányfő a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebbnek adta meg a skandináv ország azon állampolgárainak számát, akikről nincs hír, először téve különbséget "eltűntek" és "hiányzók" között. Az olasz külügyminisztérium hétfőn ugyancsak bejelentette, hogy a korábban közölt 570-ről mostanra 540-re mérséklődött a szökőárban eltűnt olasz állampolgárok száma.

A világszervezet bejelentette, hogy eddig másfél milliárd dollárnyi pénzügyi segélyt sikerült összegyűjtenie a cunami kárvallottjainak javára. "Az ENSZ máskor egy teljes év alatt gyűjt össze ennyi pénzeszközt humanitárius műveleteihez" - mondta a világszervezet emberbaráti ügyek összehangolásáért felelős hivatalának szóvivője, hozzátéve, hogy a szóban forgó összeg a Világbank, valamint az Ázsiai Fejlesztési Bank nyújtotta segélyek, és a természetbeni felajánlások nélkül értendő.

A magyar kormány 1,2 millió dollárt ad (Oldaltörés)

Magyarország kormánya összesen 1,2 millió amerikai dollárral kíván hozzájárulni a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa nyomán létrejött nemzetközi segélyezési programhoz, ezt az összeget a különböző szervezetek felajánlásai további 1-2 millió dollárral egészítik ki - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, miután megbeszélést folytatott a katasztrófa károsultjainak segítséget nyújtó szervezetek vezetőivel.

A kormányfő elmondta: a kabinet a segélyezésben részt vevő öt szervezeten, a Magyar Vöröskereszten, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten, a Katolikus Karitászon, a Baptista Szeretetszolgálaton és a Nemzetközi Máltai Szeretetszolgálaton keresztül gyógyszereket, kötszereket, orvosi segédanyagokat és készpénzt juttat el Délkelet-Ázsiába.

Powell: még nem költötték el a pénzt (Oldaltörés)

George Bush amerikai elnök két hivatali elődjét, apját és Bill Clintont kérte fel arra, hogy álljanak a szökőár áldozatainak megsegítésére az Egyesült Államokban indított, magánadományokat gyűjtő kampány élére. A Bangkokban tartózkodó Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn annak a véleményének adott hangot, hogy a jelen helyzetben nem a pénzsegélyek növelésére van szükség, mivel még a korábbi összegeket sem használták még fel.

A Szingapúr és Indonézia között lévő Malakka-tengerszorosba érkezett több mint kétezer tengerészgyalogossal a fedélzetén a Bonhomme Richard amerikai hadihajó, hogy több tonnányi segélyt juttasson el a földrengés és szökőár sújtotta Szumátra szigetére, majd Srí Lankán folytassa segélyküldetését. A hadihajón és két kísérőhajóján tucatnyi helikopter várakozik bevetésre. Nem hivatalos értesülések szerint az amerikai védelmi minisztérium a térségbe irányítja a Mercy százágyas kórházhajót is. Az amerikaiak segélyakciója nem terjed ki Srí Lanka északi részére, amely a Washington által terroristáknak minősített tamil lázadók ellenőrzése alatt áll.

Tizenöt tonna gyógyszerrel, valamint víztisztító berendezésekkel és járványügyi szakorvosokkal a fedélzetén megérkezett a szökőár sújtotta Srí Lankára az első francia segélygép is. Párizs már korábban közölte, hogy ez a gép az első járata annak a légihídnak, amelyet Franciaország és az érintett dél-ázsiai államok között létesítenek. A napokban egy francia kórházgép indul Indonéziába.

A Richter-skála szerinti hatos erősségű földrengés rázta meg az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigetek környékét hétfőn - közölték a helyi hatóságok. A földmozgás epicentruma a tengerfenék alatt volt, nem messze a szigetektől, ahol a december 26-i 9-es fokozatú rengés gerjesztette szökőárban emberek ezrei haltak meg. Az Andamán- és Nikobár-szigetek környékén az elmúlt héten összesen 94 utórengést regisztráltak, de ezek nem szedtek áldozatokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Megduplázhatja a szökőár miatt nyújtott támogatását a Világbank

A Világbank megduplázhatja, vagy akár a háromszorosára is emelheti azt a 250 millió dolláros összeget, amit az Indiai-óceán menti országoknak újjáépítésre szándékozik nyújtani a szökőár-katasztrófát követően - jelentette be James Wolfensohn, a Világbank elnöke.

Itthon

Jogosan követelik-e vissza befizetett pénzüket az utasok?

A délkelet-ázsiai szökőár miatt itthon maradó, de útjukat már kifizető utasok jogosan követelik vissza útjuk árát, és pereskedés helyett jobb, ha a megegyezésre törekednek - mondta a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese hétfőn.

MTI/hvg.hu Világ

A magyar kormány 1,2 millió dollárt juttat a térségbe

Tolvajok, erőszakoskodók, emberrablók és csalók sarcolják az ázsiai szökőár túlélőit és az áldozatok családtagjait a különböző ázsiai menekülttáborokban, kórházakban, de Európában is. A magyar kormány összesen 1,2 millió amerikai dollárral kíván hozzájárulni a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa nyomán létrejött nemzetközi segélyezési programhoz.

Praktikum és sportosság: íme a magyar kéz által rajzolt kombi 8-as BMW

Praktikum és sportosság: íme a magyar kéz által rajzolt kombi 8-as BMW

A pénzügyminiszter kijelölte az Államadósság Kezelő Központ új vezetőjét

A pénzügyminiszter kijelölte az Államadósság Kezelő Központ új vezetőjét

Kálmán Olga már nem emlékszik, mit írt Gyurcsánynak

Kálmán Olga már nem emlékszik, mit írt Gyurcsánynak

Brutálisan leterhelték a magyar közutakat a kamionosok tavaly

Brutálisan leterhelték a magyar közutakat a kamionosok tavaly

Eljárás indult a záróvonalon, majd kanyarodó sávban előző rendőr ellen

Eljárás indult a záróvonalon, majd kanyarodó sávban előző rendőr ellen

Az ön autójában van távolságtartó automatika? Lehet, hogy kellene

Az ön autójában van távolságtartó automatika? Lehet, hogy kellene