szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit miniszterelnök szerint Irán jelenleg is segíti a nemzetközi terrorizmust. Hasonló véleményt fogalmazott meg a hétvégén és egy mai lapinterjújában az amerikai külügyminiszter is.

Blair, aki az alsóházi bizottsági elnökökből álló, úgynevezett összekötő bizottság kérdéseire válaszolt - ezek a meghallgatások évente kétszer esedékesek -, azt mondta: a terrorizmus azokban az országokban tenyészik, amelyeket elnyomó rezsimek uralnak. Arra a kérdésre, hogy ilyen országnak tekinti-e Iránt is, a brit kormányfő azt mondta: "semmi kétség nincs aziránt", hogy Irán támogatja a terrorizmust. Blair reméli, hogy ha sikerül haladást elérni a közel-keleti rendezésben, Irán felismeri, hogy azt kötelessége segíteni, ahelyett, hogy hátráltatná.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki a múlt hét végén Londonban kezdte európai és közel-keleti körútját, londoni tárgyalásai után szintén azt mondta: az iráni rezsim destabilizáló tényező "saját térségében", és terrorizmust támogató tevékenysége közvetlenül az izraeli-palesztin megbékélés megakadályozására irányul. Rice hozzátette ugyanakkor, hogy "jelen pillanatban" az Egyesült Államoknak nincsenek tervei az Irán elleni katonai fellépésre.

Blair továbbra sem volt hajlandó hozzávetőleges dátumot sem meghatározni a szövetségesek iraki kivonulására, csak annyit mondott: a "szuverén iraki kormány" döntésén múlik, hogy a koalíciós erők meddig maradnak.

Rice ismét elmarasztalja Iránt
 
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy keddi lapinterjúban megerősítette kormányának Iránnal szembeni vádjait. Az irániak "doktrínájuk alapján Izrael megsemmisítését kívánják,  támogatják (Izrael) palesztin ellenfeleit és a terroristákat" - közölte Rice a Bild című nagy példányszámú német lappal.

Az amerikai külügyminiszter szerint Irán problémát jelent a nemzetek közössége számára. A nemzetek közössége - fejtegette Condoleezza Rice - azon fáradozik, hogy megszabaduljon a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek és a brutális diktatúrák jelentette fenyegetéstől, s egy reményteli jövő felé forduljon. Az irániak ebben a tekintetben "problémát" jelentenek, a nemzetek közösségétől olyan üzenetet kell kapniuk, hogy "magatartásuk problematikus" - közölte az európai és közel-keleti körúton tartózkodó amerikai külügyminiszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hol az iráni urán?

Irán több hónap után beleegyezett, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) átvizsgálja a Teherán közelében fekvő Parcsin katonai létesítményt, amelyben az ügynökség gyanúja szerint urándúsítással kapcsolatos tevékenység folyik.

MTI Világ

Bush figyelmeztette Iránt és Szíriát

Óva intette Iránt és Szíriát az iraki belügyekbe való beavatkozástól Washingtonban George Bush amerikai elnök. Ugyanakkor kijelentette, az iráni és észa-koreai atomprogram ügyében a sokoldalú tárgyalásokat kell előnyben részesíteni.

MTI Világ

Atomkémeket vettek őrizetbe Iránban

Az iráni hatóságok tíznél több személyt vettek őrizetbe idén azzal a váddal, hogy a közép-keleti ország atomprogramja után kémkedtek Izrael és az Egyesült Államok megbízásából.

MTI Világ

Újabb amerikai figyelmeztetés Iránnak és Szíriának

Figyelmeztetést intézett Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter vasárnap Iránhoz és Szíriához: az előbbit atomprogramjával kapcsolatban, ez utóbbit pedig többek között a terrorizmus támogatásával kapcsolatban "feddte meg".