szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izrael lemondta csütörtökre tervezett egyeztetését a palesztin tárgyalókkal azt követően, hogy palesztin fegyveresek hajnalban gránáttűz alá vettek a Gázai övezetben egy zsidó telepet - közölte egy palesztin illetékes. Mahmúd Abbász palesztin elnök szigorú utasításokat adott a biztonsági szolgálatoknak a szélsőségesek további Izrael-ellenes támadásainak megakadályozására.

Az izraeli hadsereg közvetlenül a támadás után jelezte, hogy az akciót a két nappal ezelőtt bejelentett tűzszünet első súlyos megsértésének tekinti. A hivatalos indoklás szerint az izraeli küldöttek az erőszak fellángolása miatt állnak el attól, hogy csütörtökön egyeztető megbeszélést folytassanak palesztin partnereikkel. A találkozón azoknak a közös bizottságoknak tevékenységével kapcsolatos kérdéseket tekintették volna át, amelyek majd összehangolják a palesztin foglyok szabadon engedését és az izraeli csapatok kivonását a Gázai övezetből.

Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott csúcstalálkozóján jelentette be, hogy az izraeliek és a palesztinok véget vetnek minden egymás elleni katonai, illetve erőszakos cselekménynek.

Szigorú utasításokat adott a biztonsági szolgálatoknak a szélsőségesek további Izrael-ellenes támadásainak megakadályozására Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön, miután újabb izraeli célpontok elleni támadások sodorták veszélybe a közel-keleti tűzszünetet - jelentette be a rámalláhi elnöki hivatal.

A közlemény szerint az elnök további - közelebbről nem részletezett - intézkedések sorát fontolgatja. Abbász később a nap folyamán a Gázai övezetbe készül utazni, hogy ott szélsőséges mozgalmak vezetőivel találkozzon.
Csütörtök hajnalban és kora délután palesztin szélsőségesek közel negyven aknagránátot lőttek ki zsidó telepekre és katonai úttorlaszokra a Gázai övezet déli részén, főként Gús Katif irányába - közölte az izraeli hadsereg. A támadásokban senki sem sérült meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Máris megszegték a palesztin-izraeli tűzszünetet

Palesztin fegyveresek gránátvetőkkel tűz alá vettek csütörtök reggel egy zsidó telepet a Gázai övezetben: ez a két nappal ezelőtt bejelentett tűzszünet első súlyos megsértése - közölte az izraeli hadsereg.

MTI/hvg.hu Világ

Négyes csúcs a Közel-Kelet békéjéért

Ariel Saron izraeli kormányfő a keddi, Sarm-es-Sejkben rendezett négyes csúcson bejelentette, hogy Izrael leállítja a palesztinok elleni katonai műveleteket a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Mahmúd Abbász palesztin elnök ígéretet tett, hogy véget vetnek minden Izrael elleni erőszakos cselekménynek.

MTI Világ

Riadókészültség Izraelben a csúcs idején

Emelt szintű riadókészültségbe helyezték kedd reggel az izraeli biztonsági szolgálatokat, palesztin merényletektől tartva az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartandó csúcstalálkozó idején, amelyen négy év óta először találkozik a legfőbb izraeli és palesztin vezető.

MTI Világ

Négy év óta először izraeli-palesztin csúcs lesz kedden

Négy év óta az első izraeli-palesztin csúcsot tartják kedden az egyiptomi Sarm es-Sejkben. Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke találkozójának célja feléleszteni a holtpontra került közel-keleti békefolyamatot.

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Jelentősen csökkent a Tesla Model 3 európai ára

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó