szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Életét vesztette az ellene elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Rafik Hariri volt libanoni kormányfő - közölték libanoni televíziók, majd a bejrúti amerikai kórház egyik alkalmazottja. A hírt megerősítette Fardi al-Hazin libanoni idegenforgalmi miniszter is.

A merénylet helyszíne
© AP
A Földközi-tenger keleti partján fekvő kis ország hivatalos hírügynöksége eközben még azt jelentette, hogy a politikus súlyos sérülésekkel kórházban fekszik. A robbantás ereje Haririn kívül nyolc embert ölt meg, köztük a politikus több testőrét.

Szemtanúk és biztonsági források szerint a merényletet autóba rejtett pokolgéppel követték el Hariri gépkocsioszlopa ellen Bejrút nyugati részén, a tengerpart közelében fekvő Saint-George szállodánál.

A Földközi-tenger partján elterülő kis ország hivatalos hírügynöksége eközben azt jelentette, hogy a politikus súlyos sérülésekkel kórházban fekszik.

A 60 évesen elhunyt dollármilliárdos egykori kormányfő, aki építési vállalkozó, bankár, s egy szerteágazó gazdasági birodalom irányítója volt egy személyben, tavaly októberben mondott le a kormányfői posztról, az Emile Lahud elnökkel vívott hatalmi harc nyomán.

Hariri az utóbbi időben odaállt azon ellenzéki csoportok mögé, amelyek követelik Szíriától, hogy még a májusi libanoni parlamenti választások előtt adja föl a Földközi-tenger mentén fekvő kis országban játszott szerepét. Szíria, amely csapatokat állomásoztat Libanonban, döntő befolyással bír a bejrúti belpolitika alakulására.

Szegény családból származott (Oldaltörés)

A demokráciában hitt 
Al Hariri szerint első pillantásra az arab világ közszférájának állapota siralmas állapotban van, de ha sikerülne biztosítani a békét és a megerősíteni a demokrácia alapjait, akkor megvalósítható lenne egy teljes körű, hosszú távú fejlődési folyamat. A demokrácia nyitottságot és felelősségre vonhatóságot jelent, de az ehhez szükséges reformokhoz eddig sajnos nem volt meg a kellő politikai bázis. Ezt Hariri nyilatkozta nemrég.

Hariri nem politikuscsaládból származik, még csak nem is egy befolyásos klánból. 1944-ben egy szegény szunnita muszlim családban született.

Vagyonát Szaúd-Arábiába szerezte, ahol saját építőipari céget alapított Saudi Oger néven. Cégével Fahd szaúdi herceg (ma már szaúdi király) is szerződésben állt.

Hariri a Forbes magazin összeállításában, a világ száz leggazdagabb embereinek listáján is szerepel. A legszerényebb becslések szerint is vagyona a 2 milliárd dollárt is meghaladta. Libanonban hatalmas médiabirodalmat tartott fent.

Miután 1992-ben visszatért Szaúd-Arábiából és Libanon kormányfője lett, új irányt adott az addig milicista vezetők által irányított államnak.

Neki volt köszönhető, hogy Libanon újra bekapcsolódott a nemzetközi pénzügyi életbe. A francia elnök, Jaques Chirac közeli barátja volt. Még akkor is meg tudta tartani nemzetközi tekintélyét, amikor kiesett a hatalomból és ellenzékbe került. Ezt jelzi, hogy volt kormányfőként is a világpolitika nagyságait látta vendégül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI