szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

George W. Bush európai szövetségeseivel kívánja nyomás alatt tartani a damaszkuszi kormányt, de nem állítja, hogy a volt libanoni elnök, Rafík Haríri hétfői meggyilkolásához köze volt-e Szíriának.

George Bush elnök közölte, az európai szövetségesek támogatását fogja kérni, hogy ennek érdekében nagyobb nyomás alá helyezzék a damaszkuszi kormányt. Bush elnök abból az alkalomból nyilatkozott a sajtónak, hogy John Negroponte diplomatát, az Egyesült Államok bagdadi nagykövetét, volt ENSZ-nagykövetet nevezte ki a hírszerző szervek munkáját felügyelő és összehangoló nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) nemrég létrehozott posztjára.

Az elnök kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy nem tudja, Szíriának volt-e köze Rafík Haríri volt libanoni elnök meggyilkolásához. Az Egyesült Államok - tette hozzá - támogatja azt a kezdeményezést, hogy nemzetközi vizsgálatot folytassanak le Hariri meggyilkolásának az ügyében. Jövő heti látogatása alkalmával az európai szövetségesek támogatását fogja kérni: vegyék rá a damaszkuszi kormányt arra az ésszerű döntésre, hogy az ENSZ 1559. számú határozatának megfelelően vonja ki katonáit a szomszédos Libanonból, és segítse elő a demokratikus és szabad választások megrendezését az országban. Az elnök kijelentette, hogy Szíria nem tart lépést a tágabb közel-keleti térségben végbemenő haladással, a demokrácia menetelésével.

A volt libanoni kormányfő ellen elkövetett robbantásos merénylet után az Egyesült Államok "sürgős konzultációkra" hazarendelte damaszkuszi nagykövetét. Iránról szólva Bush elnök közölte: a diplomácia eszközeivel akarja meggyőzni Iránt arról, hogy nukleáris fegyverkezési ambíciója elfogadhatatlan, és európai látogatásán ezért közös stratégia kidolgozását fogja javasolni a szövetségeseknek Teherán terveinek meghiúsítására. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok megvédi Izraelt, amennyiben Irán veszélyeztetné biztonságát.

Washingtonban úgy vélik, hosszabb távon Iránt jelenti a nagyobb veszélyt nukleáris ambíciói miatt, rövidtávon viszont Szíria árthat többet a térségben. Amerika, ahogy Bush fogalmazott, azt várja Szíriától, hogy szüntesse be a terrorizmus támogatását, a bukott bagdadi rezsim Szíriában tartózkodó híveit pedig toloncolja ki Irakba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újabb szankciókat tervez Szíria ellen Washington

A Bush-kormányzat újabb szankciókat fontolgat Szíria ellen, hogy ezzel lesújtson a Szíriában élő irakiakra, akik pénzügyi és logisztikai támogatást adnak az iraki lázadóknak - írja a The New York Times.

Világ

Orosz-szíriai közeledés

Az aktív közel-keleti orosz szerepvállaláshoz való visszatérés jeleként értékelték elemzők Basar Aszad elnök minapi...

hvg.hu Világ

Merényletben meghalt Rafik Hariri volt libanoni kormányfő

Életét vesztette az ellene elkövetett pokolgépes merényletben hétfőn Rafik Hariri volt libanoni kormányfő - közölték libanoni televíziók, majd a bejrúti amerikai kórház egyik alkalmazottja. A hírt megerősítette Fardi al-Hazin libanoni idegenforgalmi miniszter is.

Világ

Amerikai támadás indulhat Szíria ellen?

George Bush amerikai elnök azt az utasítást adta az iraki hadműveleteket felügyelő Casey ezredesnek, hogy készítsen elő egy Szíria elleni februári támadást.

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

Újabb kísérlettel ellenőrizhetik az AstraZeneca oltásának hatásosságát

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait