szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A palesztin öngyilkos merénylők családjával szemben megtorlásul alkalmazott házrombolások leállítását javasolta közbülső jelentésében az izraeli hadsereg vizsgálóbizottsága - közölték csütörtökön katonai forrásból.

A házrombolások gyakorlata a kívánttal ellenkező hatást vált ki, csak felszítja a palesztinok Izrael iránti gyűlöletét - állapította meg az Udi Sáni vezérőrnagy vezette testület, javaslatot téve egyúttal a módszerről való lemondásra. A B'Celem izraeli emberi jogi szervezet adatai szerint a második palesztin felkelés kirobbanása óta eltelt négy évben az izraeli hadsereg buldózerekkel vagy robbanószerrel több mint 660 házat tett a földdel egyenlővé, megtorlásul izraeliek ellen elkövetett merényletekért.

A hadsereg korábban azzal érvelt, hogy a módszer hatékony, mert a merénylők nem szeretnék, ha szüleik hajlék nélkül maradnának, vagy a következményektől tartva maguk a szülők jelentenék be, hogy gyermekük terrorcselekmény elkövetésére készül. A bizottság nem vizsgálta az izraeli katonai őrhelyek közelében álló házak lerombolásának gyakorlatát, amire az izraeli hadsereg magyarázata szerint azért van szükség, hogy elejét vegyék az ezekbe az állásokba vezényelt katonák elleni támadásoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Újabb izraeli behatolás és házrombolás Rafahban

Ismét behatolt a Gázai övezet déli részén található Rafah palesztin városba az izraeli hadsereg szerdáról csütörtökre virradó éjjel. Az akcióban berobbantottak egy fegyvercsempészésre alkalmas alagutat, amely az egyiptomi határon keresztül húzódott.

Világ

Izrael üdvözölte Bush beszédét; házrombolások Dzsenínben

Izraeli rendőrök pénteken újabb palesztin öngyilkos merénylők házát robbantották fel. Közben Izrael elégedettségét fejezte ki George Bush amerikai elnök csütörtöki nyilatkozatával kapcsolatban. Bush amellett foglalt állást, hogy Jasszer Arafat palesztin elnököt el kell távolítani.

Világ

Izrael: házrombolás a csütörtöki merénylet után

Egy nappal a tel-avivi öngyilkos merénylet után izraeli katonák lerombolták a tettes ciszjordániai házát. Közben az Iszlám Dzsihád palesztin radikális szervezet újabb "fájdalmas csapással" fenyegette meg Izraelt.

Világ

Amnesty International: a házrombolás háborús bűncselekmény

Háborús bűncselekménynek minősítette a palesztin területeken végrehajtott legutóbbi izraeli házrombolásokat az Amnesty International ember jogi szervezet hétfő este Londonban kiadott közleményében. Kedd hajnalban izraeli harci járművek és bulldózerek ismét behatoltak a Gázai övezet és Egyiptom határánál fekvő Rafah menekülttáborába.

77 koronavírusos beteg hunyt el

77 koronavírusos beteg hunyt el

Kigyulladt egy busz Óbudán

Kigyulladt egy busz Óbudán

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát