szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtökön elrendelte, hogy szüntessék be az izraeliek elleni támadásokat elkövető palesztinok és családtagjaik házainak lerombolását.

Mofaz úgy határozott, hogy "megszünteti a terroristák házai lerombolásának jogos gyakorlatát mint az elrettentés eszközét, Móse Jaalon tábornok, vezérkari főnök ajánlását követve" - jelentette be közleményben az izraeli védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy a házrombolások politikáját "a körülmények gyökeres változása esetén" ismét felújíthatják.

A Háárec tel-avivi napilap előzőleg arról számolt be, hogy a hadsereg belső vizsgálata szerint a házrombolások hatástalanok maradtak, felizzították a palesztinok dühét, és nem riaszottak el a további támadásoktól. A házrombolások rendszeresen heves nemzetközi bírálatokat váltottak ki, emberjogi csoportok a kollektív büntetés egy fajtájának nevezve elítélték a mostanáig folytatott gyakorlatot.

A B'Celem izraeli emberjogi csoport szerint a palesztin felkelés kitörése, 2000 szeptembere óta a hadsereg 675 házat robbantott fel vagy gyalult le a Jordán nyugati partján és a Gázai övezetben, 4239 embert téve hajléktalanná. További 3500 lakóépületet döntöttek romba katonák biztonsági okokra hivatkozva, elsősorban a Gázai övezet déli peremén fekvő Rafah körzetében. A házrombolások miatt összesen 28 ezer palesztin vált földönfutóvá - állítja a B'Celem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Riadókészültség Izraelben a csúcs idején

Emelt szintű riadókészültségbe helyezték kedd reggel az izraeli biztonsági szolgálatokat, palesztin merényletektől tartva az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartandó csúcstalálkozó idején, amelyen négy év óta először találkozik a legfőbb izraeli és palesztin vezető.

MTI Világ

Izrael a támadás nyomán lemondta a csütörtöki egyeztetést

Izrael lemondta csütörtökre tervezett egyeztetését a palesztin tárgyalókkal azt követően, hogy palesztin fegyveresek hajnalban gránáttűz alá vettek a Gázai övezetben egy zsidó telepet - közölte egy palesztin illetékes. Mahmúd Abbász palesztin elnök szigorú utasításokat adott a biztonsági szolgálatoknak a szélsőségesek további Izrael-ellenes támadásainak megakadályozására.

MTI Világ

Máris megszegték a palesztin-izraeli tűzszünetet

Palesztin fegyveresek gránátvetőkkel tűz alá vettek csütörtök reggel egy zsidó telepet a Gázai övezetben: ez a két nappal ezelőtt bejelentett tűzszünet első súlyos megsértése - közölte az izraeli hadsereg.

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Ilyen lesz a Miskolcon épülő Y-híd

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!