szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szombat hajnali hírek szerint négy halottat és több mint ötven sebesültet követelt az a merénylet, amelyet helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt Tel-Avivban egy éjszakai klub előtt egy öngyilkos merénylő követett el.

Az izraeli rádió jelentése szerint egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a diszkóklub bejárata előtt hosszú sorban várakozó fiatalok között az izraeli főváros egyik sűrűn lakott negyedében.

A merénylet helyszíne
© AP
Az első jelentések szerint a merénylet elkövetését az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet vállalta, más hírek szerint az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai terrorszervezetnek, de a Hezbollah libanoni terrorcsoportnak is köze lehetett a merénylethez. Egy palesztin tisztségviselő azt állította, hogy a Hezbollah bérelte fel a palesztin öngyilkos merénylőt.

A terrorcselekményt mindazonáltal a legnagyobb valószínűség szerint az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin terrorszervezet követte el. Nem kizárt, hogy két további merénylő is lehetett, akik elmenekültek, erre azonban nincs egyértelmű bizonyíték.

Gideon Ezra izraeli belbiztonsági miniszter szombatra virradóan katonai megtorló lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a Palesztin Hatóság, illetve a palesztin kormány nem képes ellenőrizni a biztonsági helyzetet.

Röviddel a belbiztonsági miniszter állásfoglalása előtt az izraeli kormány szóvivője nyilatkozatban hangoztatta: a merénylet ismételten bizonyította, hogy a Palesztin Hatóságnak le kell fegyvereznie a terrorszervezeteket, s nem elegendő csupán sürgetni őket a tűzszünet elfogadására

Ariel Saron miniszterelnök a hírek szerint szombaton kora reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassák az izraeli választ.

Rendkívüli válságértekezlet Rámálláhban (Oldaltörés)

Harmadik fél?
Közelebbről meg nem nevezett "harmadik félnek" tulajdonította szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök a tel-avivi öngyilkos merényletet és megfogadta, hogy kitervelőit igazságszolgáltatás elé viszi. Abbász terroristáknak minősítettea merénylőket, és leszögezte: "Senkitől nem fogjuk tűrni, hogy népünk törekvéseit meghiúsítsa". "Van egy harmadik fél (egy kívülálló), amelyik meg akarja torpedózni a békefolyamatot" - mondta anélkül, hogy a nevén nevezné a libanoni Hezbollahot, amelyre megjegyzése vélhetően utalt.
Rámalláhban ugyanakkor rendkívüli válságtanácskozást rendelt el Mahmúd Abbász palesztin elnök. Az ülésen Száeb Erakat palesztin főtárgyaló bejelentése szerint jelen vannak a csütörtökön hivatalba lépett palesztin kormánynak a biztonsági helyzetért felelős képviselői, köztük Nászr Juszef tábornok belügy- és belbiztonsági miniszter és Mohammed Dahlan, a civil ügyek minisztere, továbbá Ahmed Korei miniszterelnök, aki állítólag azt a nézetet hangoztatta, hogy a felelőtlen merényletet egy "önálló bűnöző és nem egy szervezet" követte el.

Kiszivárgott értesülések szerint Abbász a leghatározottabban síkraszállt a békefolyamat továbbvitele mellett és az öngyilkos merénylet felelőseinek megbüntetését helyezte kilátásba. Ezen túlmenően közös palesztin-izraeli vizsgálatot sürgetett a merénylet körülményeinek a felderítésére.

Száeb Erakat palesztin főtárgyaló ugyanakkor arra szólította fel Izraelt, hogy merénylet ellenére se térjen le a Sarm-es-Sejkben létrejött tűzszüneti megállapodás útjáról. Erakat rendkívül élesem ítélte el a merényletet, rámutatva, hogy az alááshatja a békefolyamatot és teljes mértékben ellentétes a palesztin nemzeti érdekekkel.

A merénylet Tel-Aviv belvárosában történt. A hatalmas erejű robbanás következtében a klub épületének külső fala szinte teljesen romba dőlt, de a szomszédos épületekben is súlyos károk keletkeztek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Világ

Izrael beszünteti a házrombolásokat

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtökön elrendelte, hogy szüntessék be az izraeliek elleni támadásokat elkövető palesztinok és családtagjaik házainak lerombolását.

Önti a milliárdokat a kormány a turizmusba, de Budapestnek nem jut pénz

Önti a milliárdokat a kormány a turizmusba, de Budapestnek nem jut pénz

Burkolt reklám miatt kapott bírságot a TV2

Burkolt reklám miatt kapott bírságot a TV2

Orbán Viktor: Európa leszálló ágban van

Orbán Viktor: Európa leszálló ágban van