szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió nemek közötti egyenlőségről szóló idei jelentésének fő következtetése: miközben a foglalkoztatottság és a szakmai felkészültség terén csökken a differencia a nők és férfiak között, a fizetést illetően megmaradt a jelentős különbség.

A jelentés szerint a családi életet és a munkába járást összeegyeztetni ma is elsősorban a nők feladata: a kiskorúakat gondozó nők 37 százaléka részmunkaidőben dolgozik (a gyermekekre nem vigyázó nők körében ez az arány 17 százalék, férfiak esetében pedig 6,5 százalék).

Személyre szabott munkaidő

A megfizethető és rugalmas gyermeknevelési lehetőségek hiánya miatt a nők nehezen tudják megoldani a gyerek melletti munkavégzést. Az unió több programot is elindított ennek kiküszöbölésére: gyakorlati tanáccsal látják el a gyermekes családokat, hogy hol és hogyan keressenek megfelelő helyettesítőt. A program lehetőséget biztosít a rugalmas, személyre szabott munkaidő kialakítására, például arra, hogy a gyermeknevelési szabadságon lévő vagy részmunkaidős anyuka továbbra is részt vegyen munkahelye szakmai továbbképzésein, így később a legfrissebb tudásanyag birtokában mehet vissza dolgozni.

Pályázati feltétel a nemek közötti egyenlőség

Az uniónak a családi erőszak ellen is létezik egy programja: a Daphne terv 1997 óta működik, 17 millió eurót költöttek több mint ezer szervezet tevékenységének támogatására. Noha a tervnek nem volt célja, hogy a törvénykezési folyamatot is befolyásolja, a projektek 12 százaléka erre is hatott.

Minden regionális fejlesztési programnak szinte alapfeltétele a nők és a férfiak közötti egyenlőség, így jelenleg számos diszkrimináció-ellenes terv megvalósítása folyik unió-szerte. Görögországban például a női vállalkozókat segítik, Finnországban a dolgozó családanyáknak biztosítanak különleges szolgáltatásokat, Portugáliában új munkahelyek teremtésében támogatják a munkaadókat. 2000 és 2006 között 2 milliárd eurót fordítottak ilyen célokra az EU-ban.

- Nők nélkül nem létezne mezőgazdaság az EU-ban - áll a jelentésen. Az európai gazdák 37 százaléka nő, a munkaidő 31 százalékát ők dolgozzák le.

Ami az oktatást illeti: a nők sokkal jobban tanulnak, mint a férfiak (öt százalékponttal), de az oktatói állások 80 százalékát férfiak töltik be.

Nő is lehet majd spanyol uralkodó (Oldaltörés)

A kormányon lévő spanyol szocialista párt 53 új intézkedéssel igyekszik javítani a spanyol nők helyzetén. A hosszú lista egyaránt tartalmazza a családon belüli erőszak, a munkahelyi esélyegyenlőség és a szakmai továbbképzés kérdéseit, sőt egy tervezett alkotmánymódosítás lehetővé teszi majd, hogy nő is elfoglalhassa a spanyol uralkodói trónt.

Maria Theresa Fernández de la Vega miniszterelnök helyettes szerint az intézkedések legkésőbb az év végéig életbe lépnek.

A kormány emelni kívánja a foglalkoztatott nők számát, egyúttal meg szeretné könnyíteni az asszonyoknak, hogy a munka mellett családjukról is gondoskodjanak.

A családon belüli erőszak elkövetőit a hatóságok komolyabban büntetnék, s ha a potenciális áldozatok veszélyeztetve érzik magukat, a jövőben könnyebben kérhetnek segítséget.

A kormány növelni szeretné az állami cégeknél dolgozó nők számát, s a piaci szférában is kedvezményekkel ösztönzik majd a nőket foglalkoztató vállalkozásokat. Pártolnák a napi négyórás foglalkoztatás elterjedését, és több állami üzemeltetésű óvodát hoznak létre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nemzetközi brigádot toboroz és új terrorista generációt nevel az Iszlám Állam

Nemzetközi brigádot toboroz és új terrorista generációt nevel az Iszlám Állam

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Meghalt egy újlipótvárosi iskola tanára, a család szerint nem volt koronavírusos

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?