szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Belgrádi sajtóértesülések szerint a Nemzetközi Törvényszék (NT) vádat emelt Ramus Haradinaj koszovói kormányfő ellen, s a miniszterelnök még a nap folyamán bejelenti lemondását, majd önként feladja magát Hágának.

A Beta, illetve a Tanjug belgrádi hírügynökség egymástól függetlenül jelentette a hírt a pristinai kormányhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Haradinaj állítólag megkapta hágai vádiratát, bejelenti lemondását, és már szerdán távozik Hágába.

Háborús bűnök?
© AP
Az MTI pristinai diplomáciai forrásokból ugyancsak úgy értesült, hogy a miniszterelnök kedden már meg is kapta hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratát, és 24 órán belül távozik Hágába. A távirati iroda úgy tudja, hogy Haradinajon kívül még két koszovói albán vezető ellen vádat emeltek Hágában, s egyikük Haradinaj közvetlen rokonságába tartozik.

Haradinaj a minap adott interjút a távirati irodának pristinai miniszterelnöki hivatalában. "A helyzet az, hogy a hágai nyomozók kétszer valóban kihallgattak. Biztos vagyok ugyanakkor abban, hogy nincs bűnvádi eljárás, és vádat sem emelnek ellenem. Ha mégis, az visszalépés lenne a koszovói politikai folyamatokban. Én maradéktalanul együtt fogok működni Hágával" - mondta Haradinaj, aki ezen azt értette, hogy vádemelés esetén azonnal jelentkezik a hágai törvényszéknél.

Nem tudni egyelőre, hogy Hága mivel vádolja a koszovói miniszterelnököt. Az 1998-99-es koszovói válság idején Haradinaj a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű gerillaszervezet egyik legbefolyásosabb parancsnoka volt, a tartomány nyugati, Metóhiának (albánul Dukagjin) nevezett részén tevékenykedő egységeknek volt a parancsnoka. Tavaly december 3-án választották meg kormányfővé, egy hónappal korábban hágai nyomozók hallgatták ki, gerillamúltját firtatták. Belgrádban terroristának és háborús bűnösnek tartják Haradinajt, a szerb hatóságok több mint száz bűnvádi feljelentést tettek ellene, és az állítólagos bűneit taglaló irathalmazt évekkel ezelőtt átadták Hágának.

Az esetleges vádemelésről nyilatkozott a minap a koszovói szerb közösség radikális, illetve mérsékelt szárnyának vezetője, Milan Ivanovics és Oliver Ivanovics. Egyikük sem tartott attól, hogy a tavalyi márciusihoz hasonló erőszakhullám söpör végig a tartományban, ha Hága vádat emel a kormányfő ellen. Úgy vélekedtek mindketten, hogy az erőszakhullám nagy kárt okozott az albánok stratégiai céljaiknak, ezért ezúttal rokonszenvtüntetéseknél több nem lesz.

"Most azt akarják bemutatni, hogy mennyire érvényesülnek a demokratikus normák, ezért nem lesz újabb pogrom, legfeljebb néhány demonstráció" - mondta Milan Ivanovics, a befolyásos észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács elnöke. Oliver Ivanovics szerint a demonstrációkat vélhetően Haradinaj politikai ellenlábasa, Hasim Thaqi fogja megszervezni, hogy magához csalogassa a miniszterelnök híveit, s demonstrálja, hogy kordában tudja tartani a tömegeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Hága: Milosevics 1631 tanút kíván beidéztetni

Milosevics tanácsadói már átadták az a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) a tanúk nevét tartalmazó listát. Az ötezer oldalas indoklásban a volt elnök kifejti, hogy miért kíván beidéztetni ilyen sok tanút.

Ismét üzentek az SZFE-hallgatók Szarka Gábornak

Ismét üzentek az SZFE-hallgatók Szarka Gábornak

Nem nőtt akkorát a kínai gazdaság, amekkorát vártak tőle

Nem nőtt akkorát a kínai gazdaság, amekkorát vártak tőle

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi