szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy svéd bíróság előtt az ország biztonságát veszélyeztető ipari kémkedéssel vád alá helyeztek egy magyar állampolgárt. Azzal vádolják, hogy 2002 márciusa és 2004 júniusa között törvénytelenül jutott hozzá távközlési ipari titkokhoz.

Thomas Lindstrand ügyész MTI-nek elmondta, hogy a 26 éves fiatalembert
azzal gyanúsítják, hogy behatolt az Ericsson svéd óriásvállalat számítógépes rendszerébe.
   
A magyar állampolgárt azzal vádolják, hogy 2002 márciusa és 2004 júniusa között törvénytelenül jutott hozzá távközlési ipari titkokhoz, és azokat felhatalmazás nélkül továbbította. A fiatalember, akit 2004 októberében őrizetbe vettek, tevékenységét Svédországban és más államokban folytatta, közte Magyarországon is.
   
Úgy tudják róla, hogy a titkos értesüléseket összegyűjtötte, s azok akár avatatlan kezekbe is kerülhettek volna, ami veszélyeztette volna Svédország védelmét és biztonságát.
   
A fiatalember azzal védekezett, hogy a számítógépes behatolással állást kívánt szerezni az Ericssonnál.
   
Az ügyész szerint igen járatos komputer világában. Számítógépes rendszerekben meglévő réseket akart feltárni - tette hozzá Lindstrand.
   
Korábbi hírek szerint a fiatalember magának az Ericssonnak akarta eladni "ismereteit". A társaság biztonsági szolgálata a svéd nemzetbiztonsági hivatal (Säpo) fordult, amely csapdát állított neki. Svédországba hívták találkozóra, és azon a Säpo embere jelent meg az Ericsson képviselőjeként. A találkozást videofilmre vették, majd őrizetbe vették a magyar férfit.
   
Amennyiben a magyar állampolgárt bűnösnek találják, akkor akár hatévi börtönbüntetésre is számíthat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András (hvg.hu) Itthon

A CIA előtt már ismertek az egykori magyar kémek

Kenedi János történész szerint a hazai titkosszolgálatok múltja pusztán belpolitikai érdekek miatt titkos, a CIA előtt ugyanis már minden magyar kém ismert, függetlenül attól, lebuktak-e vagy sem. Egy volt katonai hírszerző tiszt szerint a magyar titkosszolgálat egy lépést sem tett, amikor lebuktak az emberei. Az állambiztonsági iratokat felügyelő bizottság egyik tagja ugyanakkor azt hangoztatja: a hírszerzők és kémelhárítók a népköztársaság idején is hasznot hoztak az országnak.

Dezső András (hvg.hu) Világ

A Magyar Népköztársaság nyugaton lebukott kémei

Levette a kezét a magyar katonai hírszerzés azokról az ex-ügynökökről, akiknek többségét a pártállam idején részben zsarolással bírtak rá, hogy külföldön kémkedjenek, ám később lebuktak és többségük börtönbe került. Egyiküket utoljára 2004-ben vették őrizetbe és ítélték el Németországban.

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt

Sétáló gyalogost gázolt el egy 18 éves sofőr, majd frontálisan karambolozott

Sétáló gyalogost gázolt el egy 18 éves sofőr, majd frontálisan karambolozott

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai

Drámai mértékben csökkentek a vendégmunkások hazautalásai