szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csecsenföldi Tolsztoj-Jürt településen orosz csapatok egy különleges műveletben megölték Aszlan Maszhadovot, a csecsen szakadárok vezérét - közölte az észak-kaukázusi szövetségi erők képviselője. Csecsen források szerint a szakadár vezér saját testőrének fegyverétől halt meg.

Maszhadov elnöki beik-
tatásakor
© Reuters
Ilja Sabalkin, az észak-kaukázusi orosz terrorellenes törzs szóvivője megerősítette Maszhadov megölését. Maszhadov az egyik ház alatti bunkerben rejtőzött - mondta a vezérőrnagy az orosz Interfax hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Maszhadov holttestét már azonosították.

A CNN beszámolója szerint az orosz állami tévécsatorna bemutatott egy holttestet, amelyet Maszhadov holttestének tekintenek. A BBC szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztatták már a csecsen szakadár vezér megöléséről. A "nemzetközi terrorista" Maszhadov halálhírét Nyikolaj Patrusev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) főnöke jelentette az orosz államfőnek. A BBC szerint Putyin a holttest azonosítására vonatkozó további vizsgálatokat kért.

Ramzan Kadirov, a Moszkva-hű csecsen kormány első miniszterelnök-helyettese azt mondta, hogy Maszhadovot élve akarták elfogni a különleges akcióban, és a felkelővezér saját testőre fegyverétől, a testőr óvatlansága miatt halt meg.

Maszhadov, a szakadár csecsen elnök Samil Bászájev mellett az orosz szövetségi erők által legjobban keresett csecsen lázadó volt. Ő vezette a szeparatista erőket már az 1994-96-os első csecsenföldi háborúban, és 1997-ben a de facto független Csecsenföld elnökévé választották, miután az orosz erők visszavonultak.

Az 1999-ben (Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnök által még miniszterelnökként) beindított második csecsen háborúban az orosz erők elűzték Groznijból a szeparatistákat. Maszhadov veszített hatalmából a gerillák között is Samil Bászájev iszlám szélsőséges hadúrral szemben, és szakértők szerint ténylegesen csak egy meglehetősen kicsi fegyveres csoportot ellenőrzött.

Oroszország több halálos terrortámadás megszervezését is Maszhadovnak tulajdonítja, így többek között azt a tavaly szeptemberi támadást, amelyben a délorosz Beszlánban egy iskolát foglaltak el a terroristák. A túszdrámában 330-an vesztették életüket, az áldozatok fele iskolás gyermek volt.

Maszhadov a múlt hét végén ismét tárgyalásokat ajánlott Putyinnak, miután a múlt hónapban átmenetileg egyoldalú tűzszünetet hirdetett ki. A Kreml azonban kereken elutasított bármiféle tárgyalást Maszhadovval, akit éppúgy nemzetközi kötődésű terroristának bélyegzett, mint Bászájevet, és mindkettőjükre fejpénzt tűzött ki. Maszhadov egyébként a szovjet hadsereg tisztjeként valaha Magyarországon is szolgált.

Ahmed Zakajev, Maszhadov londoni emigrációban élő nyugat-európai képviselője sem nem erősítette meg, sem nem cáfolta a szakadár csecsen elnök halálhírét. Közölte, hogy a "csecsen ellenállás folytatódni fog". Putyin úgy nyilatkozott, hogy meg kell kettőzni az erőfeszítéseket a "csecsen banditákkal" szemben, hogy meg lehessen védeni tőlük a kaukázusi köztársaság lakosságát és egész Oroszországot.
 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
MTI Világ

Maszhadov tárgyalna Moszkvával

Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető közölte, hogy küldöttséget jelölt ki a Kremllel való tárgyalások céljából, miután a múlt héten egyoldalúan ideiglenes fegyvernyugvást rendelt el.

Világ

Tízmilló dolláros vérdíj Bászájevért és Maszhadovért

Példátlan, 300 millió rubeles, azaz 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) annak, aki megbízható informácókat szolgáltat Samil Bászájev csecsen terroristavezér és Aszlan Maszhadov szeparatista vezető "semlegesítéséhez".

Világ

Nem Bászájev és Maszhadov rendelte el a beszlani terrorakciót

A terrorakció okait és körülményeit felderíteni hivatott orosz parlamenti bizottság elnöke szerint a szélsőséges csecsen hadúr és a csecsen szakadárok által megválasztott "elnök" a beszlani túszejtő terrorakciónak csak szervezője, de nem megrendelője volt.

Világ

Maszhadov ellen vall az elfogott túszejtő terrorista

A beszlani iskolát megszálló terrorkommandó egyetlen elfogott tagja az RTR tévében hétfő este hibás oroszsággal azt mondta, a támadás előtt egy Ezredes álnevű parancsnok igazította el őket egy erdőben, Aszlan Maszahadov csecsen szeparatista vezető és Samil Bászájev iszlám szélsőséges milíciavezér parancsára.

Ab: A Jobbik még mindig nem érti, kit perelhet

Ab: A Jobbik még mindig nem érti, kit perelhet

Izgalmas új szemüveg teheti 24%-kal gyorsabbá a munkát a raktárakban

Izgalmas új szemüveg teheti 24%-kal gyorsabbá a munkát a raktárakban

Lefutott a sínekről a lillafüredi kisvasút

Lefutott a sínekről a lillafüredi kisvasút