szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olasz kormányforrások szerint tavaly 15 millió dollárt fizettek szunnita emberrablóknak váltságdíj gyanánt, ennek hatására azonban egyre több olasz állampolgárt ejtenek fogságba. Legutóbb Giuliana Sgrena újságírónő múlt heti szabadon engedése kapcsán merült fel többmillió dolláros váltságdíj kifizetésének gyanúja.

Tíz olasz állampolgárt raboltak el az utóbbi egy évben Irakban, ami aránytalanul magas szám a váltságdíjak fizetését sziklaszilárdan - még a túszok élete árán is - ellenző Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia állampolgáraihoz képest.

Olasz tüntető: "Szégyelld magad,
 Bush!"
© AP
A legutóbbi olasz foglyot, a hadi tudósításaiért kitüntetett Giuliana Sgrena újságírónőt sértetlenül szabadon engedték elrablói, miközben kósza hírek kaptak szárnyra többmillió dollár kifizetéséről, amit még egy római miniszter is "hihetőnek" mondott.

Sgrena kiszabadulásának ünneplése helyett azonban Itáliát egyelőre megbénítja a sokk, hogy amerikai katonák lelőtték az olasz titkosszolgálat egy tisztjét, aki éppen az újságírónőt igyekezett biztonságban kijuttatni az arab országból. "Felül kell vizsgálnunk az emberrablásokat kezelő stratégiánkat" - idézte Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt az Il Messaggero című római napilap.

Berlusconi a korábbi emberrablásokkor váltig tagadta, hogy engedélyezte volna váltságdíjak fizetését. Bizalmas beszélgetésekben azonban római tisztségviselők bevallották, hogy óriási pénzösszegek cseréltek gazdát. Lucia Annunziata, a RAI állami televízió volt elnöke úgy nyilatkozott: kormányforrások bizalmasan közölt becslései szerint Olaszország csaknem 15 millió dollárt fizetett tavaly a túszokért iraki szunnita gerilláknak.

Nem csitul a vita az újságírónő elleni támadásról (Oldaltörés)

Az olasz állampolgárok gyakori elrablása a kivételes, vészhelyzetben hozott választási lehetőséget sima és egyszerű politikává alakította át - mondta Annunziata, aki az év elején Irakban dolgozott a La Stampa című torinói újságnak. A hétvégén éppen a La Stampa számolt be arról, hogy Olaszország esetleg valóban nem tájékoztatta az Egyesült Államokat Sgrena kiszabadításával kapcsolatban, attól tartva, hogy Washington nem helyeselné az eljárást, és megakadályozná a csereüzletet. Az egyeztetés hiányából egyenesen következett, hogy az amerikai erők nem voltak tudatában annak: olasz hivatalos személyek tartanak a bagdadi repülőtérre.

© AP
Sgrena még sötétebb fordulattal tarkította a történetet, azt sejtetve, hogy az amerikaiak szándékosan lőttek rá. "Azt hiszem, a tárgyalások kedvező végkifejlete bosszanthatta őket. Az amerikaiak ellenzik az ilyen fajta megoldást. Számukra a háború, az háború. Az emberi élet nem sokat számít" - mondta a Corriere della Sera című milánói újságnak.

Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője abszurdnak nevezte a szándékosság feltételezését. A szervezett bűnözéssel régóta küszködő Olaszországban bevált szokás váltságdíjat fizetni helyi emberrabló bandáknak. A tárgyalások mindig titokban folynak, különösen azóta, hogy egy jogszabály már több mint tíz éve bűncselekménynek nyilvánítja a szabadság megváltását pénzzel.

Az iraki túszdrámák rendkívül mélyen érintették a nemzetet. Az olyan volt foglyok, mint Fabrizio Quattrocchi biztonsági őr, Enzo Baldoni újságíró - mindkettőt kivégezték elrablóik - vagy Simona Torretta és Simona Pari segélyszervezeti alkalmazottak nevét szinte családtagokként emlegették az olasz otthonokban. Carlo Taormina, a Berlusconi vezette Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt parlamenti képviselője a Corriere della Serának elismerte, hogy "hatalmas összeget" fizettek a két Simonáért, "Baldoni esetében azonban nem cselekedtünk időben".

Musztafa Alani, a dubaji Öböl Kutatóközpont biztonsági elemzője szerint a váltságdíjfizetés gyakorlata bátorítólag hat az emberrablókra, ezért a jövőben is arra lehet számítani, hogy az Irakban megforduló olasz állampolgárok gyakoribb célpontjai lesznek a túszejtőknek. A növekvő veszély jeleként a római kormány a múlt hónapban elrendelte az összes olasz újságíró hazatérését Irakból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Egymillió eurós váltságdíjat követelnek a túszejtők

Két további túsz szabadon engedésével 19-re nőtt szerdán a késő délutáni órákban a két fegyveres fogságából kiszabadult személyek száma az athéni túszdrámában. Heten maradtak még a túsztartók karmai között. A terroristák, akik szerda hajnalban térítettek el egy autóbuszt Athén közelében, a hírek szerint egymillió eurót követelnek a többiek életéért. Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök a krízis miatt elhalasztotta brüsszeli útját.

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük

Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük