szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Betiltaná a muzulmán tanítónők fejkendő-viseletét az osztrák iskolákban Liese Prokop osztrák belügyminiszter. Wolfgang Schüssel kancellár úgy kommentálta az ügyet, hogy a kérdés az oktatási miniszter illetékességi körébe tartozik.

A néhány hónapja hivatalban levő néppárti miniszter - aki egykoron ötpróbázóként szerzett magának hírnevet - a Falter című bécsi hetilap szerdán megjelenő számában fejtette ki nézeteit.

Az osztrák fővárosban már kedden ismertetett interjúban a belügyminiszter asszony kijelentette, hogy a fejkendő-viselet nem illik össze az osztrák társadalom értékrendszerével. Nem tudja ugyan, hogy jogilag lehetséges lenne-e a tiltás, de tartalmilag egyetértene egy ilyen döntéssel, mert a fejkendőviselet
engedélyezése szerinte már túlzott toleranciát jelent.
   
A miniszter hangsúlyozta, hogy "nekünk olyan torzszülemények ellen is harcolnunk kell, mint például az iszlám közösségekben a kényszerházasságok vagy az úgynevezett becsületbeli gyilkosságok". Kifejtette, hogy az iszlám radikalizmus veszélyt jelent, s a iszlám társadalmakban a nőknek nincsenek jogaik, otthon még verik is őket. "Ezért meg kell mutatnunk a muzulmán nőknek, hogy nálunk mindez másképp van" - szögezte le.
   
Wolfgang Schüssel kancellár kedden csak annyit jelentett ki minisztere állásfoglalásával kapcsolatban, hogy a kérdés az oktatási miniszter illetékességi körébe tartozik, s ha probléma támadt ezen a téren, akkor arra osztrák megoldást kell találni. Az oktatási minisztérium Bécsben közzétett állásfoglalásában leszögezte, hogy Ausztriában nincs fejkendő-viseleti tilalom az iskolákban, és nincs is probléma ezen a téren.
   
A 8,14 milliós Ausztriában mintegy 340 ezerre teszik a muzulmánok számát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érezhetően rengett a föld hétfőn Miskolcon

Érezhetően rengett a föld hétfőn Miskolcon

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Az autópiac Netflixe akar lenni a Lynk & Co

Az autópiac Netflixe akar lenni a Lynk & Co