szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Giuliana Sgrena olasz újságírónő állítólagos elrablói tudatták, hogy nem fogadták el a túszért felajánlott váltságdíjat. Azt is közölték: tudomásuk volt arról, hogy a CIA meg akarja ölni Sgrenát.

A kedden közzétett videofelvételen két fegyveres férfi áll Sgrena mögött, eközben valaki a következő szöveget olvassa fel: megfontolás után "úgy döntöttünk, szabadon engedjük (Sgrenát), anélkül, hogy elfogadnánk a felajánlott váltságdíjat".
   
Az újságírónő -  Il Manifesto olasz szélsőbaloldali lap munkatársa - egy hónap után, múlt pénteken szabadult ki iszlám szélsőségesek fogságából. A szabadságát éppen visszanyert Sgrenát olasz titkos ügynökök vitték gépkocsival a bagdadi repülőtérre, amikor út közben egy útlezárásnál amerikai katonák tüzet nyitottak rájuk. A golyózáporban az egyik ügynök meghalt, Sgrena megsérült.
   
Az Egyesült Államok visszautasította az újságírónő feltételezését, hogy az amerikaiak szándékosan lőttek rájuk.
   
A keddi videoszalagon elhangzott üzenet ezzel szemben szintén azt hangoztatja: tudomásuk volt arról, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) meg akarja ölni Sgrenát.
   
Sgrena szabadon engedését a felvételen "Mohamed próféta tanításával indokolják, miszerint ne ölj nőt, ne öld meg az idősebet, ne ölj gyereket, illetve azzal, hogy muszlimok és mások a (fogságba esett) újságírók szabadon bocsátását kérték; az olasz nép tüntetései is hatással voltak döntésükre. Elhangzik továbbá a túszejtők eredeti követelése, hogy az olasz kormány vonja ki háromezer főnyi csapatait Irakból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az olasz hírszerzés szerint nem szándékosan lőttek az újságíróra

Az olasz titkosszolgálatok kizártnak tartják, hogy az iraki fogságból éppen kiszabadult Giuliana Sgrena olasz újságírónőt szállító járműnek csapdát állított volna az amerikai hadsereg - írta vasárnap az Il Messaggero olasz napilap. Az olasz politikusok vizsgálatot követelnek az ügyben.

MTI Világ

Meg akarták ölni az olasz újságírónőt?

Szándékossággal vádolja az iraki fogságból kiszabadult olasz újságírónő, Giuliana Sgrena élettársa azokat az amerikai katonákat, akik golyózáport zúdítottak az asszonyt a bagdadi repülőtérre szállító gépkocsira.

MTI Világ

Az iraki váltságdíjfizetés miatt nőtt az elrabolt olaszok száma

Olasz kormányforrások szerint tavaly 15 millió dollárt fizettek szunnita emberrablóknak váltságdíj gyanánt, ennek hatására azonban egyre több olasz állampolgárt ejtenek fogságba. Legutóbb Giuliana Sgrena újságírónő múlt heti szabadon engedése kapcsán merült fel többmillió dolláros váltságdíj kifizetésének gyanúja.

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Kiszámolták, mennyivel járulnak hozzá a bankok az élővilág pusztulásához

Karácsony szerint a kormány Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését akadályozza meg

Karácsony szerint a kormány Budapest legnagyobb zöld járműfejlesztését akadályozza meg

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban