szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint százezer diák vonult kedden az utcára szerte Franciaországban, tiltakozásul a tervezett oktatási reform ellen.

A jórészt középiskolásokból álló tiltakozók a 2007-re tervezett és véleményük szerint az oktatásban tapasztalható egyenlőtlenségeket fokozó reform lefújását, több tanári állást, az oktatási szektornak pedig több pénzforrást követeltek. Rendőrségi források szerint egyedül a fővárosban negyvenezer diák vett részt a megmozdulásokban.

Ugyanezen a napon az ország egész területén 150 városban voltak tüntetések, például olyan nagyvárosokban, mint Toulouse, Strasbourg, Marseille, Nantes, Bordeaux. Egyes helyeken - főként a központi régióban - a tiltakozás erőszakossá fajult, a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

A törvénytervezet ellenzői már több hete mozgolódnak, február 10-én szintén százezres tömeget megmozgató tiltakozások voltak. Az erőszakos incidensek nyomán a szervezők a további megmozdulások lefújása mellett döntöttek. A közvéleményt foglalkoztató más témákban azonban - mint például a 35 órás munkahét fenntartása - további szakszervezeti szervezésű megmozdulások várhatók a héten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Oroszellenes tüntetés Tbilisziben

Tüntetés zajlott le pénteken Tbilisziben az orosz nagykövetség előtt, miután a hivatalos látogatásra érkezett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem volt hajlandó leróni tiszteletét a szakadárok elleni harcban megölt grúzok emlékművénél.

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Megbüntette a Heinekent a versenyhivatal

Megbüntette a Heinekent a versenyhivatal

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét