szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető megölése a gerillaharc és a terrortevékenység fokozódását válthatja ki, csapást mérve az Európai Unió politikai rendezésre irányuló törekvésére - írják az orosz lapok. Az utódlás kérdésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Maszhadov halála után nehéz lesz olyan potenciális tárgyalófelet találni, aki nincs kompromittálva terrortevékenységben való részvétel miatt és tekintélye van a csecsenek körében - idéz egy londoni kutatót a Vedomosztyi című orosz lap.

A nem túl intenzíven bujkáló Maszhadov kézrekerítését azután határozták el, hogy a háborúellenes katonaanya-bizottságok szövetsége Londonban megbeszéléseket kezdett a szeparatista vezető képviselőjével az Európai Parlament védnöksége alatt - mondta Ljudmila Alekszejeva, a  moszkvai Helsinki-csoport elnöknője az Izvesztyijának.

Nem adják ki a holttestet
Nem adják ki rokonainak Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető holttestét, hogy eltemethessék - közölte az orosz főügyészség szerdán, a terrorellenes jogszabályokra hivatkozva. Ilja Sabalkin, az észak-kaukázusi terrorellenes törzs szóvivője szerint ugyanakkor a holttest azonosításába bevonják a rokonokat is. Vlagyimir Usztyinov főügyész a dumában megerősítette, hogy Maszhadov holttestével az érvényes jogszabályok szerint járnak el. A terrorellenes harcról szóló törvény tavalyi módosítása szerint a terrorizmussal vádolt személyek holttestét nem adják ki rokonainak, és nem is értesítik őket a temetés helyéről és idejéről.

A centrista lap maga is abból indult ki, hogy Maszhadov megölése nem az orosz biztonsági szolgálatok véletlen sikere, hanem a legfelsőbb szinten hozott döntés eredménye. Maszhadov nemcsak átmeneti tűzszünetet hirdetett a múlt hónapban, hanem kifejezetten elhatárolta magát a véres terrorakciók, köztük a beszlani túszejtés megszervezéséért felelős Samil Bászájev iszlám szélsőséges hadúrtól gyakorlatilag első ízben az 1999 óta tartó második csecsenföldi háború során - állapította meg az Izvesztyija. 

Két héttel az Európa Tanács égisze alatt tervezett csecsen konferencia előtt Maszhadov értésre adta, hogy kész a politikai rendezés forszírozására. Ezzel megóvhatta politikai reputációját Európa szemében, a csecsen ellenállás politikai szárnyának létrehozójaként tüntetve fel magát, az északír Sinn Fein mintájára.

Az Izvesztyija szerint az idegeskedő Kreml számára Maszhadov e viszonylag sikeres diplomáciai kísérlete lett az utolsó csepp a pohárban. Eddigi érvét - miszerint Maszhadovval nincs miről tárgyalni, mert senkit sem ellenőriz - Moszkva azzal a megdönthetetlen érvvel váltotta fel, hogy most már igazán nincs kivel tárgyalni.

A Kommerszant című lap szerint Maszhadovot nem annyira Bászájev, mint inkább egy másik szélsőséges gerillavezér, Doku Umarov válthatja fel a szakadárok hivatalos vezetőjének posztján. Umarov ugyanis tagja a szeparatista kormánynak biztonsági miniszterként. Mindenesetre mindketten hírhedtek Oroszországgal szembeni engesztelhetetlenségükről és agresszivitásukról, így bármelyikük hatalomra kerülése csak fokozhatja a terrort.

A Kommerszant nem zárta ki azt sem, hogy a Nyugattal való politikai együttműködés lehetőségének fenntartására Maszhadov helyére európai képviselőjét, Ahmed Zakajevet jelölik, aki azonban londoni emigrációban él.

Lőttek a békének? (Oldaltörés)


Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető megölése "csapda a békének" és még jobban fogja radikalizálódni a szeparatistákat - vélekedett szerdán Andreas Gross, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Csecsenföldről szóló jelentésének készítője.

Maszhadov
A svájci képviselő, aki a március 21-re tervezett strasbourgi Csecsenföld-kerekasztalt indítványozta, "döntő hibának" minősítette a csecsen vezető likvidálását. Gross szerint félő, hogy a szakadárok mérsékelt vonalát képviselő Maszhadov "barátai", és főleg azok a fiatalok, akik a háborús körülmények között nőttek fel, ezek után Samil Baszajev radikális hadúrhoz csatlakoznak. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a kerekasztalt meg tudják tartani, bár hangsúlyozta: a béke védelmezőinek még nehezebb lesz a feladata.

Gross bejelentette, hogy a hét végén Moszkvába látogat, majd Londonba utazik, hogy találkozzon Ahmed Zakajevvel, Maszhadov küldöttével, aki politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában és aki nyíltan támogatta a kerekasztal tervét. A tanácskozáson mintegy
50 személyiség venne részt, köztük Alu Alhanov, a Csecsen Köztársaság elnöke és célja, hogy "szélesítse a párbeszédet egy csecsenföldi politikai megoldás reményében."

         

 

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Világ

Tízmilló dolláros vérdíj Bászájevért és Maszhadovért

Példátlan, 300 millió rubeles, azaz 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) annak, aki megbízható informácókat szolgáltat Samil Bászájev csecsen terroristavezér és Aszlan Maszhadov szeparatista vezető "semlegesítéséhez".

MTI/hvg.hu Világ

Megölték Aszlan Maszhadovot

A csecsenföldi Tolsztoj-Jürt településen orosz csapatok egy különleges műveletben megölték Aszlan Maszhadovot, a csecsen szakadárok vezérét - közölte az észak-kaukázusi szövetségi erők képviselője. Csecsen források szerint a szakadár vezér saját testőrének fegyverétől halt meg.

Világ

Nem Bászájev és Maszhadov rendelte el a beszlani terrorakciót

A terrorakció okait és körülményeit felderíteni hivatott orosz parlamenti bizottság elnöke szerint a szélsőséges csecsen hadúr és a csecsen szakadárok által megválasztott "elnök" a beszlani túszejtő terrorakciónak csak szervezője, de nem megrendelője volt.

Bajban van a londoni állatkert, David Attenborough-t hívták segítségül

Bajban van a londoni állatkert, David Attenborough-t hívták segítségül

A hírhedt terrorista, Carlos NDK-s vendéglátóinak a haja szála sem görbül – 1990. július 11.

A hírhedt terrorista, Carlos NDK-s vendéglátóinak a haja szála sem görbül – 1990. július 11.

Gyíkfejet talált a bolognai szószban egy vegán nő

Gyíkfejet talált a bolognai szószban egy vegán nő