szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondta jövő heti helsinki látogatását Ahmet Necdet Sezer török elnök, attól tartva, hogy tárgyalásait beárnyékolná a múlt vasárnapi isztambuli tüntetés brutális szétverésének finnországi visszhangja - írta szerdán a Milliyet című török újság. Hasonlóan magyarázta a lépést a Helsingin Sanomat finn napilap is.

Az ankarai külügyminisztérium, illetve a vendéglátó Tarja Halonen finn elnök szóvivője előzőleg a programot, illetve az időpontot érintő problémákkal indokolta a több hónappal ezelőtt egyeztetett, március 14-16-i látogatás elhalasztását.

Vasárnap Isztambulban mintegy háromszáz tiltakozó engedély nélkül folytatta a nőnap alkalmából tartott előző napi tüntetést, és a rendőrség - a televíziós képsorok tanúsága szerint - brutális erőszakkal verte szét a felszólítására sem távozó mintegy száz fős csoportot.

Az Európai Unió hétfőn megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. Az unió külügyminiszteri trojkája ráadásul a héten kezdett előkészítő megbeszéléseket Ankarában Törökország októberben induló EU-csatlakozási tárgyalásairól, s megbeszéléseik napirendjén az emberi jogok törökországi helyzete is szerepel.

Abdullah Gül török külügyminiszter kedden alapos vizsgálatot ígért az ügyben az európai küldöttség három tagjának - Jean Asselbornnak, az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminiszterének, Olli Rehn finn bővítésügyi biztosnak és Denis MacShane brit Európa-ügyi államminiszternek. Gül egyfelől hangsúlyozta, hogy a törvényeket mindenkinek tiszteletben kell tartania, másfelől elismerte, hogy amikor a polgárok nem ezt teszik, a rendőrségnek nagyon körültekintően kell eljárnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Világ

Törökök tízezrei veszíthetik el német állampolgárságukat

A német belügyminisztérium adatai szerint több mint tízezer Németországban élő török vétett az új, 2000. évi állampolgársági törvény ellen, amikor a német mellett ismét felvette török állampolgárságát. Emiatt elveszíthetik német útlevelüket.

MTI Világ

Sarkozy pártja:"igen" az EU-alkotmányra, "nem" a török tagságra

A kormányzó Unió a Népmozgalomért (UMP) nemzeti tanácsának tagjai nagy többséggel megszavazták vasárnap a pártelnöknek az európai alkotmány megszavazását és Törökországnak a teljes jogú EU-tagságból való kizárását támogató indítványát.

MTI Világ

A törökök többsége az uniós csatlakozás mellett van

A törökök többsége - ha népszavazással döntenének erről a kérdésről - támogatná az ország európai uniós csatlakozását - áll az ankarai kormány által szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásban.

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja