szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Samil Bászájev iszlám szélsőséges csecsen milíciavezér szerda este bejelentette, hogy Abdul Halim, a felkelők legfelsőbb saría bíróságának elnöke lett a megölt Aszlan Maszhadov szeparatista vezető utóda, s egyben a dzsihád (szent háború) folytatását ígérte.

Bászájev a kavkaz.uk.com szeparatista világhálóhelyen felszólította Csecsenföld, a Kaukázus és egész Oroszország összes muszlimját, hogy esküdjenek hűséget (az úgyszólván ismeretlen) Abdul Halimnak, a független Csecsenföld új elnökének és a katonai bizottság fejének.

Bászájev rámutatott, hogy a katonai bizottság 2002. július-augusztusi kibővített ülésén úgy határoztak, hogy Maszhadov halála vagy fogságba esése esetén ügyvezetőként a legfelsőbb saría bírósági elnök lépjen a helyébe a következő szabad választásig.

Moszkvai megfigyelők azt latolgatták, hogy Maszhadov utóda maga Bászájev, de még inkább a "délnyugati front" ugyancsak szélsőséges gerillavezére, Doku Umarov, a szeparatista kormány biztonsági minisztere lehet. Egyes kommentátorok véres belviszály kitörésére számítottak a Maszhadov helyére pályázó gerillavezérek között.

A világhálóhelyen két szeparatista ideológus rámutatott, hogy az 1997-ben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelése alatt csecsen elnökké választott Maszhadov megölésével olyan új korszak kezdődik az orosz-csecsen katonai szembenállás történetében, amely nem irányoz elő tárgyalásokat, sem a háború leállítását.

A katonai bizottság utasította a gerillavezéreket és a harci egységeket tavaszi-nyári bevetéseik tervszerű teljesítésére az egész Észak-Kaukázusban.


Maszhadov halála jól jött Putyinnak (Oldaltörés)

Maszhadov halála jót tett a csökkenő népszerűségű Vlagyimir Putyin elnök presztizsének. Ő küldte ugyanis 1999-ben (még miniszterelnökként) vissza Csecsenföldre az orosz katonákat, hogy véget vessenek a "terrorizmusnak", amelynek burjánzását Maszhadov nem tudta meggátolni, s egyszersmind lemossák az 1994-96-os első háború szégyenét, amikor a Maszhadov vezette csecsen erők visszaverték az oroszokat.

Putyin akkor a konfliktus gyors rendezését ígérte, de mostani sikere öt évig váratott magára, miközben a háború túllépte Csecsenföld határait, sőt Moszkvát is elérte nagyszabású túszejtésekkel és öngyilkos merényletekkel.

Az orosz honatyák többségéhez hasonlóan Borisz Grizlov, az orosz alsóház (duma) elnöke üdvözölte a "nemzetközi formátumú terrorista", Maszhadov likvidálását, ami szerinte csak egyféleképpen, jelesül a "gonosz visszaszorulásaként" értelmezhető.

Alu Alhanov Kreml-hű csecsen elnök mindenesetre megjegyezte, hogy a katonailag gyenge Maszhadov már csak "szimbólum volt Bászájev markában", aki saját számos véres terrorakció, köztük a beszlani túszejtés megszervezéséért felel.

Orosz kommentátorok a konfliktus radikalizálódásának veszélyére hívták fel a figyelmet, rámutatva, hogy Bászájev és Umarov egyaránt hírhedt Oroszországgal szembeni engesztelhetetlenségéről és agresszivitásáról.

Nyikolaj Sepel főügyészhelyettes közölte, hogy Maszhadov tetemét hozzátartozói, köztük unokaöccse hivatalosan azonosította, bár a törvényszéki orvosok vizsgálata két hetet vesz igénybe. Maszhadovot kedden ölték meg egy különleges akcióban Groznijtól északra, Tolsztoj-jürt faluban.

Sepel jelezte, hogy a holttestet nem adják ki Maszhadov rokonainak, és jeltelen sírba fogják temetni értesítés nélkül. Ezt a terrorellenes harcról szóló törvény tavalyi módosítása írja elő a terrorizmussal vádolható személyek esetében.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld Kreml-barát erős embere, miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy most minden erőt Bászájev üldözésére összpontosítanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Világ

Megölték Aszlan Maszhadovot

A csecsenföldi Tolsztoj-Jürt településen orosz csapatok egy különleges műveletben megölték Aszlan Maszhadovot, a csecsen szakadárok vezérét - közölte az észak-kaukázusi szövetségi erők képviselője. Csecsen források szerint a szakadár vezér saját testőrének fegyverétől halt meg.

MTI Világ

Ki lesz Maszhadov utóda?

Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető megölése a gerillaharc és a terrortevékenység fokozódását válthatja ki, csapást mérve az Európai Unió politikai rendezésre irányuló törekvésére - írják az orosz lapok. Az utódlás kérdésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

Hét nap

MEGÖLTÉK MASZHADOVOT

Az orosz biztonsági szolgálat emberei kedden megölték Aszlan Maszhadovot, a szakadár csecsenföldi fegyveresek...

MTI Világ

Nem adják ki rokonainak Maszhadov holttestét

Nem adják ki rokonainak Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető holttestét, hogy eltemethessék - közölte az orosz főügyészség szerdán, a terrorellenes jogszabályokra hivatkozva.

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Elszámolta magát a kormány az influenzavakcinával, és már nincs is honnan rendelni

Kaliforniai tűzvész: több tízezer embert evakuáltak, egymillióan áram nélkül

Kaliforniai tűzvész: több tízezer embert evakuáltak, egymillióan áram nélkül