szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csapatainak Libanonból történő teljes kivonására szólította fel szerdán Szíriát Kofi Annan ENSZ-főtitkár és bejelentette, hogy különmegbízottat küld a térségbe egy konkrét menetrend megszületésének érdekében.

A kijelölt ENSZ-diplomata, Terje Roed-Larsen csütörtökön Szíriába és Libanonba is elutazik. "Remélem, hogy a különmegbízott (kivonulási) menetrenddel tér vissza" - mondta a főtitkár, aki egy terrorizmus-ellenes nemzetközi konferenciára érkezett Madridba.

Annan elsődleges fontosságúnak nevezte, hogy Szíria maradéktalanul vonja ki Libanonban állomásoztatott erőit. Emlékeztetett arra, hogy a damaszkuszi kormány nem utasította el az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1559-es számú határozatát, amely, mint mondta "a szíriai terület belsejébe történő visszavonulást" ír elő.

Szíria 1976-ban, a libanoni polgárháború idején, Bejrút kérésére vezényelt csapatokat Libanonba (eredetileg 35 ezer főt). A csapatok létszámát több alkalommal csökkentették, jelenleg mintegy 14 ezer szíriai katona van Libanonban. Hétfőn megegyezés született a szakaszos csapatkivonásról, illetve az átcsoportosításról, s az utóbbi azóta meg is kezdődött. A teljes kivonulás pontos időpontját még nem jelölték meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bush libanoni kivonulásra szólította fel Szíriát

George W. Bush európai szövetségeseivel kívánja nyomás alatt tartani a damaszkuszi kormányt, de nem állítja, hogy a volt libanoni elnök, Rafík Haríri hétfői meggyilkolásához köze volt-e Szíriának.

MTI Világ

Szíria kész kivonni katonáit Libanonból

Az amerikai és francia nyomástól szorongatott Szíria jelezte, szándékában áll kivonni csapatait a szomszédos Libanonból, de nem közölte, hogy mikor. A libanoni kormány feje úgy vélekedett, hogy destabilizálná hazáját, ha olyan gyors ütemben vonnák ki onnan a szíriai csapatokat, amilyenben az Egyesült Államok követeli.

MTI Világ

Libanon: Szíria nem ki-, hanem csak átvonul

Szíria átcsoportosítja Libanonban állomásoztatott csapatait keletre, a határ térségébe, és nem zárkózik el teljes kivonásuk elől sem - jelentette be Bassár el-Aszad elnök.

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva