szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszavonul a versenyzéstől Garri Kaszparov, minden idők egyik legjobb sakkjátékosa. A döntést személyesen a bakui születésű, magát azonban hol orosznak, hol örménynek, hol zsidónak tituláló fenomén jelentette be a spanyolországi Linaresben tartott nemzetközi tornát követőn.

© AP
„Már a tornát megelőzően eldöntöttem, hogy befejezem, ennek megfelelően a mai volt az utolsó versenyszerű játszmám” – közölte Kaszparov a chessbase.com online sakkmagazin tudósítása szerint - az egyébként megnyert – linaresi tornát követően. Mint utolsó játszmájával kapcsolatban fogalmazott: „Nehéz volt ilyen nyomás alatt játszanom, végig az járt ugyanis a fejemben, hogy elérkeztem a pályám végéhez.”

Döntését Kaszparov azzal indokolta, hogy már nincs semmi a sakk világában, ami célként szolgálhatna számára.

A most 42 éves Kaszparov 22 évesen, 1985-ben minden idők legfiatalabb sakkvilágbajnoka lett, az addig verhetetlennek hitt Anatolij Karpov legyőzésével. Címét Karpovval szemben 1986-ben, 1987-ben és 1990-ben is megvédte. Kaszparov kora gyermekkorától sakkozott, 1973-tól a világhírű Botvinyik Sakkiskola tanulója volt. 1975-ben, mindössze 12 évesen megnyerte a szovjet ifjúsági bajnokságot, 16 évesen ifjúsági világbajnok lett, 17 évesen megszerezte a nagymesteri címet.

1993-ban ranglistavezető létére megvált a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE), amellyel amúgy folytonos vitában állt, s megalakította saját, a profi versenyzők egy részét tömörítő szervezetét. Ez utóbbinak élén kapott ki aztán 2000-ben, s veszítette el nemhivatalos világbajnoki címét honfitársával, Vlagyimir Kramnyikkal szemben.

Minden bizonnyal sokáig emlékezetes marad 1997-es játszmája az IBM Deep Blue nevű szuperszámítógépével, amely során az elképesztő számítókapacitással rendelkező masina képes volt legyőzni a tapasztalatra és intuícióra építő embert. Hasonló összecsapásán 2003-ban a Deep Junior fantázianévre hallgató komputerrel döntetlent játszott.

Kaszparov sok száz tornagyőzelmet aratott versenyévei alatt, az utóbbi időben azonban, különösen pedig a trónfosztását követően, már egyre kevesebb viadalon indult. Idejét inkább az írásnak szentelte, Zseniális elődeim címmel például hatkötetes műben összegezte a sakkvilágbajnokok históriáját.

A politikai újságíráshoz is közelebb került, különösen azután, hogy csatlakozott a Szabad választások 2008 elnevezésű, az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal szembenálló csoportosuláshoz. A New York-i Wall Street Journalben hetente megjelenő cikkeinek egyikében Putyint "Moszkva Caligulájának" minősítette.

Ezzel együtt egészen mostanáig úgy tűnt, hogy Kaszparovot ha nehezen is, de sikerül hosszú ideje tartó különútjáról visszacsábítani az oroszországi kalmük politikus, Kirszan Iljumzsinov vezette FIDE címegyesítési kísérletének főszereplői közé, ám a friss linaresi bejelentés nyomán alighanem már nélküle rendezik majd meg a sakkvilág közös trónusának tulajdonosáról határozó vb-meccseket.

Hacsak Kaszparov meg nem gondolja magát...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Kaszparov kontra Putyin

Az orosz vezető elit csak a megfelelő alkalomra vár, hogy elvághassa az amerikai imperializmus torkát, véli Garri Kaszparov sakkguru.

Itthon

Lékó egy pontra a sakkvilágbajnoki címtől

Lékó Péter sötéttel döntetlent játszott a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikkal a klasszikus sakkvilágbajnoki címért zajló párharc 12. mérkőzésén, így két partival a befejezés előtt 6,5-5,5-re vezet.

MTI Itthon

Budapest rendezhetné a sakk vb-t

Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója szerint amennyiben a sakkvilágbajnoki címegyesítési folyamat körül kialakult zavaros helyzetben Magyarország teljes körű ajánlattal állna elő, jó esély mutatkozna egy vb-torna megrendezésére.

Pár hét alatt lebomló pulóvert tervezett egy cég

Pár hét alatt lebomló pulóvert tervezett egy cég

Elmegy a kedve a húsevéstől, ha meglátja a Nébih legutóbbi fogását

Elmegy a kedve a húsevéstől, ha meglátja a Nébih legutóbbi fogását

Óriáskígyót találtak az út menti árokban Dunaharasztiban

Óriáskígyót találtak az út menti árokban Dunaharasztiban