szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán közel van ahhoz, hogy atomfegyver gyártására legyen képes, és ez felérne egy "rémálommal" - nyilatkozta Szilvan Salom izraeli külügyminiszter pénteken Mexikóvárosban. Közben az iráni atomenergia-felhasználásról szóló, pénteken véget ért genfi ftárgyalás után az iráni küldöttség egyik tagja a teheráni tévében azt mondta: maradtak a "kétértelműségek" az európai és iráni szakértők között.

Salom arra kérte az Egyesült Államokat és az európai országokat, hogy fejtsenek ki minél erőteljesebb nyomást Teheránra.
   
Abba nem bocsátkozott, hogy megbecsülje azt a pontos dátumot, amikor Irán már atomtöltet birtokába juthat, de figyelmeztetett arra, hogy a közép-keleti országban nagy hatótávolságú rakéták kifejlesztésén is dolgoznak, és ezekkel a
hordozóeszközökkel akár Európában lévő célpontokat is el tudhatnak
majd érni. 
   
Az izraeli aggodalmakat fokozza, hogy Pakisztán a héten közölte: Abdul Kádir Hán, a pakisztáni atombomba atyja urándúsításra alkalmas centrifugákhoz juttatta Iránt - mutatnak rá megfigyelők. Sejk Rasid Ahmed pakisztáni tájékoztatási miniszter azonban hangsúlyozta: kormányának nincs köze az akcióhoz, amelyet feketepiaci hálózatán keresztül hajtott végre a tudós.

Négynapi intenzív tárgyalás nem oldotta meg a "kétértelműségeket alapvető kérdésekben" az európai és iráni szakértők között - mondta az iráni atomenergia-felhasználásról szóló, pénteken véget ért genfi forduló után az iráni küldöttség egyik tagja a teheráni állami televízióban.
   
Párizs, London és Berlin az Európai Unió képviseletében igyekszik rávenni Teheránt: adjon "objektív garanciákat" arra, hogy nem gyárt atomfegyvert, cserébe felajánlják a nukleáris, technológiai és kereskedelmi együttműködést, a politikai és biztonsági párbeszédet.
   
"Mondtuk nekik, hogy a nukleáris fűtőanyag termelése folytatódik  - fűzte hozzá az iráni szakértő. - Ehhez jogunk van a nemzetközi szabályok értelmében. Annyit tehetünk, hogy garanciákat adunk, miszerint nem lesznek vele katonai céljaink."
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

OROSZ-IRÁNI ATOMALKU

Vasárnap a dél-iráni Busernél épülő atomerőműben aláírták a nukleáris fűtőanyag szállításáról régóta tervezett...

MTI Világ

Irán atomcentrifugához jutott

Urándúsításra alkalmas centrifugákhoz juttatta Iránt Abdul Kádir Hán, a pakisztáni atombomba atyja - közölte a pakisztáni tájékoztatási miniszter.

Naponta közel 100 ezren fertőződnek meg a koronavírussal csak Angliában

Naponta közel 100 ezren fertőződnek meg a koronavírussal csak Angliában

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor

Mészáros és egy 31 éves modell már feltűnt a Citadellánál, kérdés, marad-e a Szabadság-szobor