szerző:
Dezső András (hvg.hu)

Libanon fővárosában az ex-kormányfő merényletére emlékeztető gödör akár katasztrófaturista-látványosság is lehetne, ha a forrongó és érezhetően feszült hangulatú Bejrútból a merénylet óta nem tűntek volna el a turisták. Az ex-kormányfő elleni merénylet nemcsak morális, de gazdasági sokkot is okozott az országnak - derül ki a hvg.hu helyszíni tudósításából.

Nem sokat változott
© AP
"Tudod, ki Hariri?" – szegezte nekem a kérdést egy ellenzéki tüntető a bejrúti Mártírok terén, miután kiugrott a kettőnket elválasztó kordon mögül. Ez még egy idegennek címezve is meglehetősen lesajnáló kérdés, legalábbis itt Bejrútban, ahol húszméterenként látható Hariri valamelyik portréja. Nem beszélve a hatalmas gödörről a belvárosban, néhány száz méterre a Mártírok terétől, ahol nemrég végeztek az ex-kormányfővel. A kráter környékén a kiégett, összetört, betört szélvédőjű autókat még nem vitték el, úgy hagytak mindent, mindössze egy kordonnal vették körbe a területet.

Estére felpezsdül a városrész, az emberek piknikhangulatban, kivetítőről nézik az aktuális belpolitikai híreket. A merénylet helyén megszámlálhatatlan gyertya ég, libanoni zászlók mindenütt, még a pólókon is, patrióta transzparensek "függetlenség" felirattal. A teret nyugodt katonák vigyázzák. Sötétedéskor az utcákon egyre több a posztoló rendőr, gyakorlatilag minden utcasarkon áll egy, mintha a feszültség növekedésére számítanának

Eltűntek a turisták (Oldaltörés)

A „Hariri-gödör” akár turistalátványosság is lehetne, ha a forrongó és érezhetően feszült hangulatú Bejrútból a merénylet óta nem tűntek volna el a turisták. Az ex-kormányfő elleni merénylet nemcsak morális, de gazdasági sokkot is okozott az országnak. Sok belvárosi bolt bezárt, és azokban sem tolonganak a vevők, amelyek idővel újra kinyitottak. Kevés olyan belvárosi étterem vagy bolt van, ahol nem lett hirtelen drasztikus bércsökkentés, rosszabb esetben elbocsátás. A taxisok szomorúan tapasztalják, hogy egyre kevesebb a külföldi, akit a helyi tarifánál jóval drágábban lehetne fuvarozgatni. De nem mindenhol örülnek az idegennek: egy tengerparti kávézóban például udvariasan jelezték a hvg.hu munkatársának, hogy külföldieknek zárva van a hely.

A turisztikai vállalkozásokat összefogó szakszervezet elnöke egy helyi lapnak elmondta: a Hariri elleni merénylet óta 90 százalékkal csökkent a turizmusból származó bevétele a bejrútiaknak. A város központjában levő, európai mércével mérve is nagyon igényes kávézók és éttermek vendégeik 70 százalékát veszítették el. Ennek ellenére a kereskedők optimisták. A hvg.hu-nak egy kereskedő elmondta, hamarosan egy szervezőbizottságot állítanak fel, amely a kereskedés “újraélesztésén” fog dolgozni. Hasonló bizottság létrehozásán gondolkodnak a belvárosi éttermek vezetői is.

Kik állnak a robbantások mögött? (Oldaltörés)

Optimizmusukat csorbíthatja, hogy sokan úgy látják, a feszültség robbanáshoz vezethet, mi több, akár polgárháború is kitörhet Libanonban. A kevésbé pesszimisták “csak” merénylethullámtól tartanak, s valljuk be, nem ok nélkül. Szombaton, nem sokkal éjfél után ismeretlenek Bejrút egyik keresztény negyedében pokolgépet robbantottak, aminek következtében tucatnyian megsebesültek. Ennél a merényletnél sem tudni, az elkövetőknek mi volt a célja. Meggyengíteni az ország biztonságát, olyannyira, hogy a jelenlegi gazdasági és politikai válságot ne lehessen békés úton megoldani?

A Szíria-ellenesek szerint a robbantásokkal a kormány és Damaszkusz azt jelzi: a libanoniaknak választaniuk kell a biztonság és a szabadság között; a kettő együtt nem megy. A kormány hevesen cáfolja érintettségét, ennek ellenére hatalmas nyomás nehezedik rá mind Libanon, mind a nemzetközi közösség más szereplői részéről annak érdekében, hogy vonja ki katonáit és hírszerzőit a kis földközi-tengeri országból, amit a közelmúltban meg is kezdett. A Hezbollah, jelezve, hogy nem akar belső destabilizációt, főtitkára, Hassan Nasrallah útján a hétvégén kétszer is nyitott a siíták felé: meglátogatta a muftit, a mártírok családjait pedig elküldte a Mártírok terére, hogy imádkozzanak Haririért.

Változó igények (Oldaltörés)

A Mártírok terén a tüntetők közben tovább demonstrálnak a kordonon belül elhelyezett sátraikban, időnként pedig magasba emelve kezüket, Libanon függetlenségéről énekelnek. A velük szimpatizálók libanoni zászlókat lobogtatnak autóikból, szélvédőiken pedig a Függetlenség 05 felirat díszeleg. Miközben Bejrútban szép számmal jelennek meg a szíriaiakat távozásra szólító falfeliratok, ellenzéki politikusok hangoztatják, nem akarnak Szíriával rosszban lenni, békésen szeretnének egymás mellett élni, de nincs szükségük gyámságra.

Amíg Szíria nem kezdte meg a csapatkivonást, a Szíria-ellenes erők a kivonulást sürgették. Most, hogy Damaszkusz már jelezte a végső kivonulás idejét, a tüntetők egy Szíriától nemcsak katonailag, de politikailag is független Libanont követelnek. Úgy érzik, Damaszkusznak a libanoni kormányig, a biztonsági szolgálatig és az igazságszolgálatig is elér a keze. Nem véletlen, hogy Hariri testvére – több más ellenzékihez hasonlóan – nemzetközi vizsgálatot követel családtagja halálának ügyében.

A kormánynak mindenesetre lesz alkalma bizonyítania elkötelezettségét az átláthatóság mellett. Az Európai Unió – Hollandia libanoni nagykövetén keresztül – jelezte: segít egy szabad és demokratikus választás lebonyolításában, hajlandó megfigyelő missziót küldeni, de ami a legfontosabb: a választás eredménye Brüsszelt nem fogja érdekelni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Tömegmozdulások Libanonban

A Szíria-ellenes, illetve -barát libanoni erők a napokban egymást túllicitálva szerveztek milliós tüntetéseket, holott Damaszkusz már megígérte, hamarosan kivonja csapatait a szomszédos országból. Egyre inkább úgy tűnik, patthelyzet alakul ki, az eddig békés megmozdulások pedig erőszakos fordulatot vehetnek.

MTI Világ

A libanoni Hezbollah tovább harcol

Elutasította a Hezbollah George Bush amerikai elnök azon felvetését, hogy a libanoni szélsőséges síita szervezet tegye le a fegyvert és váljon a politikai fősodor egyik pártjává a közel-keleti országban.

A vadászok miatt egy hónapig csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben

A vadászok miatt egy hónapig csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

A nap fotói: egyszerű felfestések, de gyalogosok életét menthetik meg

Csúszópénzek miatt indult vizsgálat a fővárosi temetőknél

Csúszópénzek miatt indult vizsgálat a fővárosi temetőknél

A neandervölgyi ember füle állandóan be volt gyulladva

A neandervölgyi ember füle állandóan be volt gyulladva

Marabu FékNyúz: az igazi ellenzék

Marabu FékNyúz: az igazi ellenzék

Kiderült, mi okozhatta 330 gyerek rosszullétét a hajdúsámsoni iskolában

Kiderült, mi okozhatta 330 gyerek rosszullétét a hajdúsámsoni iskolában