szerző:
MTI

Ion Iliescu nem őszinte, tizenöt évvel a marosvásárhelyi tragédia után is megpróbálja elferdíteni a történelmi valóságot, hiszen akkori államfőként pontosan tudta, hogy nem a magyarok, hanem a Securitate emberei robbantották ki a véres konfliktust - jelentette ki Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora.

Frunda György a román szenátus kedd esti ülésén tett politikai nyilatkozatában őszintétlenséggel és a történelem elferdítésével vádolta Iliescu szenátort, mert a volt román államfő egy múlt heti marosvásárhelyi nyilatkozatában a magyarokat hibáztatta a tizenöt évvel ezelőtti marosvásárhelyi "fekete márciusért". 

Az RMDSZ szenátora bölcs döntésnek nevezte a Nemzeti Megmentés Frontja Tanácsának 1989 december végén hozott intézkedését, amelynek értelmében a hadsereg ellenőrzése alá helyezte a titkosszolgálatot. Mivel a volt "szekusok" jó része a korábbi évtizedek során elkövetett törvénytelenségek miatt veszélyeztetve érezte nem csak munkahelyét, de személyes szabadságát is, a nacionalizmus eszközéhez folyamodott - fogalmazott a honatya, aki emlékeztetett: 1990 első napjaiban mind gyakrabban jelentek meg újságcikkek, amelyek Erdély elvesztésének a veszélyéről, az erdélyi szakadár törekvésekről szóltak. Marosvásárhelyen előkerültek olyan, nem erdélyi lapokban megjelent újságcikkek, amelyek arról számoltak be, hogy "a marosvásárhelyi prefektúrán és a városházán magyar zászló lengedez", s hogy "a magyarok román fejekkel fociznak Marosvásárhely utcáin".    

Ezek a hazugságok megtették hatásukat a nemzeti szempontból kulturálatlan, érzelmileg motivált emberekre - állapította meg Frunda, felidézve: a "szekusok" kimentek a havasalji völgyekben fekvő falvakba, ahol a papok a szószékről prédikálták, hogy Erdély veszélyben van, s hogy kirugdossák a marosvárhelyi egyetemről a román egyetemistákat. Március 19-én teherautókra szálltak az egyszerű, zömükben jóhiszemű, de megtévesztett és leitatott emberek, bevitték őket Marosvásárhely központjába, ahol bunkósbotokkal, fejszékkel felszerelkezve szétverték "az erdélyi szakadár központok" egyikét. Másnap békés tüntetés volt, néhány ezer ember gyűlt össze Marosvásárhely központjában, s ott elszabadult az erőszak. 

"Meggyőződésem, hogy nem mi, marosvásárhelyi magyarok provokáltuk ki az incidenseket, hanem éppenséggel mi voltunk az áldozatok" - szögezte le az RMDSZ-es szenátor, aki szerint a Marosvásárhelyre beözönlött románok nagy többsége is áldozat volt, az akkori Securitate áldozata. 

"Néhány napra rá megláthattuk az eredményt. Újra életre hívták a Securitatét, újabb nevén a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI), amely már nem a hadsereg alárendeltségében volt, mint azelőtt, a 'szekusok' pedig zömükben átszálltak az új hajóra. Csak a mundért vetették le, egyébként maradtak, akik voltak" - mondta Frunda.

A román hírszerző szolgálat az elmúlt tizenöt év során megújult, olyan emberekkel töltődött föl, akik valóban az ország érdekeit védik - hangsúlyozta a politikus, aki ugyanakkor úgy vélte: "Ha azt akarjuk, hogy közös hazánk, Románia az Európai Unió teljes jogú tagjává váljék, ne csupán demokrácia-importőrök legyünk, hanem a stabilitás exportőreivé is váljunk, akkor kötelességünk kimondani az igazságot".
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Iliescu román-magyar megbékélési szoborparkot állítana fel

Egy megbékélési szoborparkot kellene felállítani Aradon, ahol a Szabadság-szobor mellett több más olyan alkotás is helyet kapna, amely a két ország közötti összekötő elemeket szimbolizálná - mondta Ion Iliescu román államfő Mádl Ferenc köztársasági elnökkel folytatott hétfői megbeszélése után Budapesten.

MTI Világ

A magyar kormány visszautasítja Iliescu szavait

A magyar kormány kénytelen határozottan visszautasítani Ion Iliescu nyilatkozatát, amelyben - román lapok híradásai szerint - a volt román államfő a magyarokat tette felelőssé a 15 évvel ezelőtti ottani véres eseményekért - közölte László Boglár kormányszóvivő.

MTI Világ

Iliescu: a magyarok a felelősek 1990 "véres márciusáért"

Ion Iliescu volt román államfő szerint a magyarok a felelősek a tizenöt évvel ezelőtt Marosvásárhelyen kirobbant véres eseményekért - olvasható a pénteki romániai lapok tudósításaiban, amelyek beszámolnak Iliescu Marosvásárhelyen tartott sajtóértekezletéről.

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Videó: Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta

Videó: Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta

Senki sem ment el szavazni az egyik fővárosi szavazókörben

Senki sem ment el szavazni az egyik fővárosi szavazókörben

Börtönbe vonult a Született feleségek színésznője

Börtönbe vonult a Született feleségek színésznője