szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Izrael által bevezetett korlátozások gyakran megakadályozzák, hogy a palesztuin nők eljussanak a munkahelyükre vagy az egészségügyi intézményekbe. Az Amnesty International emberjogi szervezet a palesztin nők helyzetét taglaló jelentés hozott nyilvánosságra.

A palesztin nők helyzetének javítását sürgeti, izraeli és palesztin hatósági lépéseket sürget jelentésében az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet. Szerintük a konfliktus  a mindennapokban elviselhetetlen terheket ró a palesztin nőkre.

Az AI szerint  konfliktus erősődésének és a több évtizedes izraeli megszállásnak jelentős terheit a palesztin asszonyok viselik, miközben a palesztin társadalomban olyan törvények és normák vonatkoznak rájuk, amelyek alapján nem egyenrangú tagjai a társadalomnak.
 
Az egyre erősebb korlátozások szegénységet, munkanélküliséget és egészségügyi problémákat okoznak a megszállt területeken élő teljes palesztin lakosságnak és tovább ront az amúgy is rossz helyzetben levő nők életlehetőségein.

A jelentés konkrlét eseteket is vizsgál: a mozgásszabadság korlátozása miatt több palesztin asszony is arra kényszerült, hogy az ellenőrző pontoknál az út mellett szüljön. Többen azért vesztették el gyermeküket, mert az izraeli katonák megtagadták tőlük az áthaladást. A megszállt területeken élő palesztin asszonyok körében általánossá vált az aggodalom, hogy nem tudnak időben kórházba kerülni, ha szülni készülnek. 
 
2000 vége óta az izraeli hadsereg több mint 4000 házat lerombolt és nagy kiterjedésű mezőgazdasági területet pusztítot el, s ezzel több tízezer palesztint, főleg asszonyokat és gyermekeket fosztott meg otthonától és tett földönfutóvá. A nőket különösen erősen érinti a házrombolások nyomán a családokban felerősödő feszültség.
 
A jelentés rámutat, hogy a családon belüli erőszak az elmúlt négy és fél évben felerősödött, amint a konfliktus egyre inkább katonai jelleget öltött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

EU: nem költötte a segélyeket terroristákra a Palesztin Hatóság

Az Európai Unió pénzügyi csalások elleni harccal foglalkozó hivatala nem talált perdöntő bizonyítékot arra nézve, hogy a Palesztin Hatóságnak nyújtott uniós segélyeket militáns csoportok támogatására vagy Izrael-ellenes propaganda finanszírozására használnák fel - jelentette be csütörtökön az EU-intézmény.

Világ

Interjú a palesztin miniszterelnök-helyettessel

További segélyekre van szükségünk - mondja ki kertelés nélkül Nabil Saat (67 éves) veterán palesztin politikus, aki - bár annak idején Arafat bizalmasa volt - a két hete alakult új palesztin kormánynak is oszlopos tagja. Az újdonsült miniszterelnök-helyettes lehetségesnek tartja a szélsőséges Hamász integrálását a Palesztin Hatóságba.

MTI Világ

Saron: Izrael nem engedi ki a kezéből a telepeket

Izrael továbbra is fennhatósága alatt fogja tartani a ciszjordániai zsidó telepeket, és a kolóniaépítés is folytatódik, függetlenül az amerikaiak ezzel kapcsolatos fenntartásaitól - közölte Ariel Saron izraeli kormányfő.

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Egy óra alatt annyi FFP2-maszkot vásároltak az eMAG-nál, mint előtte egy hónap alatt

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t