szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elhunyt II. János Pál pápa iránti megkülönböztetett tiszteletadás jeleként Fidel Castro kubai államfő évtizedek óta első ízben vett részt istentiszteleten.

Castro a Jaime Ortega Alamino kubai bíboros által bemutatott szentmisén vett részt. A jelenlévők szerint Castro legutóbb 46 évvel ezelőtt, 1959-ben, a kubai forradalom évében, fivérének esküvőjén jelent meg templomban. Mielőtt a templomba ment volna, a havannai apostoli nunciatúrán a 78 éves Castro a részvétnyilvánítások könyvébe ezt írta: "Nyugodj békében, a népek közötti barátság fáradhatatlan harcosa, a háború ellensége és a szegények barátja. Távozásod fájdalmat okoz nekünk, és őszintén kívánjuk, hogy példamutatásod követőre találjon."

A szentmisén megjelentek közt számos kormánytisztviselő, és diplomata volt, köztük James Carson, az Egyesült Államok havannai képviselője is. A templom előtt mintegy kétezren kivetítőn követték a szertartást. II. János Pál pápa 1998-ban ellátogatott Kubába, ahol "igazságtalannak és etikailag elfogadhatatlannak" nevezte a szigetország elleni amerikai gazdasági embargót, de bírálta a kubai rendszert is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Összetörte magát Fidel Castro

Elesett és valószínűleg komoly végtagtöréseket szenvedett Santa Clarában a kubai államfő, miután egy beszéde befejeztével lelépett a szónoki emelvényről.

MTI Világ

Castro perelné a Forbes magazint

Fidel Castro kubai elnök pert tervez az amerikai Forbes magazin ellen, mert az már második éve szerepelteti őt a leggazdagabb államfőkről készített listáján, holott a kubai kormány már tavaly is tiltakozott.

MTI Világ

Castro: az USA csak atomtámadással dönthetné meg a rendszert

Fidel Castro kubai elnök szerint az Egysült Államok csak egy atomtámadással tudná megdönteni a fennálló kommunista rendszert Kubában. "Ha elkövetik ezt a hibát, és megtámadják az országot, akkor azt javaslom Bush úrnak, hogy dobjon le 50 atombombát, és mindannyiunkkal végezzen" - mondta Castro.

Példátlan személyeskedésbe és káoszba fulladt Trump és Biden első tévévitája

Példátlan személyeskedésbe és káoszba fulladt Trump és Biden első tévévitája

Bahrein úgy megijedt Irántól, hogy Izrael mellé állt

Bahrein úgy megijedt Irántól, hogy Izrael mellé állt

Több új funkció is jön az Outlookba

Több új funkció is jön az Outlookba