szerző:
MTI

Továbbra is százezrek állnak sorban a vatikáni Szent Péter székesegyházhoz vezető sugárúton, hogy bejuthassanak II. János Pál ravatalához. Magyarországról három közjogi méltóság vesz részt a pénteki temetésen, de az államfő és a miniszterelnök valószínűleg külön utazik Rómába.

Képre kattintva további fotók
© AP
A bazilika kapuit hétfőn este röviddel nyolc óra előtt tárták ki az őrök, s kezdték beengedni a tisztelgőket, akik már dél óta álltak sorban a Via della Conciliazione sugárúton; számukat ekkor kétszázezerre becsülték. Az éjszakai órákban már kétszer ekkora tömeg - megközelítőleg 400 ezer ember - várt a bejutásra, s kedd hajnalban is tízezrek lepték el a római metrót, hogy a Vatikánhoz utazzanak.

Az olasz polgári védelem a válságtervnek megfelelően tábori sátrakat és mozgatható illemhelyeket állított fel, ingyenes ásványvizet osztogat a tikkadt, több órás várakozást is vállaló embereknek. Utóbbiak közül még azok sem mondanak le a végső búcsú lehetőségéről, akik rosszullétük miatt orvosi segítségre szorulnak. A sor rendkívül gyorsan halad, ugyanis a ravatal előtt tilos megállni, imádkozni, letérdelni, éppen a kint várakozó tömeg miatt, amely nem csökken, hanem a reggeli órákban tovább nőtt.

Az elhunyt pápa arcára fehér selyemlepel kerül majd a temetés előtt, közvetlenül koporsó lezárását megelőzően. A Szent Péter-székesegyház rejtelmes és titokzatos pincéiben - ahol eddig hatvan pápa nyert örök nyughelyre a 264 katolikus egyházfő közül - pénteken sorra kerülő temetésről Piero Marini érsek, pápai liturgikus szertartásmester számolt be az újságíróknak. A bazilika csütörtökön este bezárja kapuit, így ezen az éjszakán a ravatal nem lesz már látogatható, hogy megtörténjenek a péntek délelőtti temetés és gyászimádságok előkészületei. 

Marini szerint a pápaság történetében először a pápaválasztó bíborosi konklávé résztvevői nem lesznek bezárva a Sixtus-kápolnába, hanem a Vatikán egész területén mozoghatnak. A bíborosok számára azonban változatlanul tilos lesz bármiféle külső kapcsolattartás, de nem lesznek egy helyre összezárva - mondta az olasz érsek. 

Izrael főrabbijai nem vesznek részt a temetésen

Nem vesz részt II. János Pál pápa temetésén Izrael két főrabbija közül egyik sem, mivel a közelgő zsidó húsvétot kell előkészíteniük - közölte szóvivőjük. Ezért Jona Mecger askenázi (a német és közép-európai eredetű zsidók közössége) és Slómo Amar szefárd (a spanyolországi eredetű, majd a Balkánon és Kis-Ázsiában letelepedett zsidók közössége) főrabbi közös hivataluk főigazgatóját, Oded Vienert küldik a pénteki vatikáni ceremóniára.

A gyászszertartáson részt vevő izraeli állami delegációt Móse Kacav elnök vezeti, Szilvan Salom külügyminiszter és a haifai főrabbi, Sear-Jisuv Hakohen kíséretében.

A zsidók világszerte gyászolják a szombaton elhunyt pápát, azt az egyházi vezetőt, aki a legtöbbet tette a kereszténység és a zsidóság között a holokauszt miatt támadt szakadék megszüntetéséért, s diplomáciai kapcsolatot létesített a Vatikán és Izrael között.

Mádl és Gyurcsány külön utazik a temetésre

II. János Pál pápa emlékére Magyarországon szentmiséket tartanak a vidéki templomokban is, amelyek harangjai Erdő Péter bíboros, prímás rendelkezése szerint kedden este negyedórán át zúgnak majd a katolikus egyházfő tiszteletére.

A pénteki temetésén részt vesz az ország első három közjogi méltósága: Mádl Ferenc államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. Útjukat úgy kell megszervezni, hogy lehetőség szerint az állam- és a kormányfő külön utazzon - mondta Kardos Imre ezredes, a Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese.

Jelenleg még szervezik az utazást, és arra törekednek, hogy lehetőség szerint külön utaztassák a köztársasági elnököt és a kormányfőt Rómába. Kardos hangsúlyozta, hogy a pápa temetése miatt a Rómába tartó menetrend szerinti járatok túlterheltek, de a charterjáratok iránt is megnőtt az igény.

Szólt arról, írott szabály ugyan nincs arra, hogy nem utazhatnak ugyanazon a repülőgépen a közjogi méltóságok, azonban "teljesen kézenfekvő és magától értetődő", hogy külön utaztassák őket.

Ha az Országgyűlés elnöke is utazik, általában a miniszterelnökkel tart. A köztársasági elnök és az Országgyűlés elnökének együttutaztatása azért kockázatos, mert ha az államfővel történik valami, akkor az Országgyűlés elnökének kell a helyébe lépnie az Alkotmány szerint. Szólt arról is, hogy a helyszínre érkezés után is ugyanezt az elvet követik, azaz külön járműveken szállítják a közjogi méltóságokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A pápa merénylője részt venne a temetésen

Gyászolja II. János Pált, s szeretne részt venni a pápa temetésén a katolikus egyházfő ellen 1981-ben gyilkossági kísérletet elkövető török Mehmet Ali Agca - közölte hétfőn a jelenleg is börtönben ülő megrögzött bűntettes ügyvédje.

MTI Világ

Róma a pápa temetésére készül

Fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe az olasz fővárosban A vatikáni bazilikában a hívők és zarándokok várhatóan hétfőn 17 órától vehetnek végső búcsút három napon át a hét végén elhunyt II. János Páltól.

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Gyarmathy Éva: „Mit akar, az egész ország így működik!”

Gyarmathy Éva: „Mit akar, az egész ország így működik!”

37 fokban ünnepelhetünk holnap

37 fokban ünnepelhetünk holnap

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára

Csókolózzon sokat, és közben gondoljon a filematológiára