szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy sikert arattak a magyar pálinkák a bécsi Destillata versenyen: a hazai pálinkáknak összesen 24 érmet sikerült hazahozni hat ország 142 főzdéjének 1191 párlata közül.

Wolfgang Lucas, a márciusi verseny szervezőbizottságának elnöke a Magyar Tudományos Akadémián rendezett díjkiosztón hangsúlyozta: "Az eredmények azt bizonyítják, hogy a kiváló magyar pálinka a kritikus és kifinomult nemzetközi igényeknek és előírásoknak megfelel. Remélhetőleg egyre több olyan főzde és termék lesz Magyarországon, amely ezen igényeket kielégíti és ezzel a magyar pálinka nevét világszerte jól csengővé teszi".

Magyarországról hét főzde lépett versenybe, közülük az agárdiak vitték el egyértelműen a pálmát: 4 arany, 3 ezüst és 1 bronzérmet kaptak, és egyik párlatuk elnyerte Az év pálinkája címet is.

A versenyen a nemzetközi zsűri minden benevezett párlatot kétszer értékel, különböző kategóriákban. Az értékelési szempontok: illat-és íztisztaság, gyümölcs karakteresség és harmónia. A versenyen csak gyümölcs cefréből készült italok vehetnek részt, amelyekhez nem adnak cukrot, kivételek a grappafélék, ahol a cukor hozzáadása ízharmonizáció céljából megengedett.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gazdaság

Pálinka: túl erős a franciáknak

Pálinka marketing program kidolgozását kezdeményezte a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács, hogy a pálinkát minél hatékonyabban be lehessen vezetni az Európai Unió piacára.

Gazdaság

Kiújult a magyar-román pálinkaharc

Nem szabad megengedni, hogy Románia levédethesse az elnevezést - hangoztatja a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács. Az elnevezést ugyanis uniós szabályozás szerint csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.