szerző:
MTI

Április 18-án veszi kezdetét a pápaválasztó konklávé a Sixtus-kápolnában, ugyanakkor a pápai végrendelet nem tartalmazza az eddig titokban tartott bíborosi kinevezést, így a választó testületnek 117 tagja lesz.

A bíborosi testület - amelynek pápaválasztóként tagjai a magyar Paskai László és Erdő Péter főpapok is - úgy döntött, hogy a pápaválasztó gyűlést április 18-ára délelőtt 10 órára hívják össze. A vatikáni szóvivő csütörtökre ígért listát a pénteki gyászszertartáson részt vevő külföldi delegációkról.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő a bíborosok szerdai ülése után adott tájékoztatást a pápai testamentum felolvasásáról, amely 1979-től kezdve több éven át tartó bejegyzésekből áll, s 15, lengyel nyelven gépelt oldalt tesz ki. A szóvivő szerint a fordítási nehézségek miatt csak csütörtökön hozzák nyilvánosságra a néhai lengyel pápa végrendeletét. 

Az elhunyt szentatya földi maradványait nem viszik a San Giovanni il Laterano székesegyházba a gyászmise után, hanem a temetésre rögtön a pénteki gyászszertartás után sor kerül a vatikáni Szent Péter-bazilikában - erősítette meg a szóvivő, aki a közrendvédelmi szabályokkal magyarázta a döntést.

Nemzeti gyásznap lesz II. János Pál pápa temetésének napja (Oldaltörés)

A kormány szerdán határozatba foglalta, hogy II. János Pál pápa temetésének napja, április 8-a nemzeti gyásznap legyen - közölte László Boglár kormányszóvivő.

Ennek értelmében a nemzeti lobogót aznap felvonják a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett, majd félárbocra eresztik. Szintén félárbocra eresztik a nemzeti lobogót azokban a közintézményekben, ahol a lobogó használata kötelező, az ilyen kötelezettséggel nem rendelkező intézmények pedig fekete zászlót tűznek majd ki.

László Boglár hozzátette: amennyiben az iskolákban akár diákok kezdeményezésére, akár valamilyen tanóra keretében a pedagógusok szükségesnek látják, megemlékezhetnek II. János Pál pápáról. 

Fáklyás zarándoklat a pápa emlékére Budapesten (Oldaltörés)

Fáklyás zarándoklat indul fiatalok részvételével csütörtökön Budapesten, II. János Pál pápa temetésének előestéjén a Puskás Ferenc Stadiontól; a menet énekelve-imádkozva végigjárja azokat a helyeket, ahol a katolikus egyházfő 1991-ben találkozott a fővárosi hívekkel.

A 20 órakor induló gyalogos zarándoklat érinti a Hősök terét, a Szent István-bazilikát, majd az emlékezés a Mátyás-templomban ér véget. Csütörtökön 19.30 órakor halotti vesperást tartanak a székesegyházban a múlt szombaton elhunyt pápa emlékére. A papi zsolozsmán közreműködik a Katedrálisi Fiúkórus. A temetés napján, pénteken 18 órakor Szabó Géza gyászmisét mutat be a bazilikában.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Paskai László bíboros, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Rómában tartózkodó tagjai csütörtökön 19 órakor szentmisét mutatnak be a római magyar templomban, amely a Magyar Akadémia, illetve a Pápai Magyar Intézet mellett található - közölte az MKPK sajtóirodája szerdán az MTI-vel. A szentmisére várják a Rómába érkező zarándokokat - áll a közleményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Média

Hibázott-e a pápa halálakor az MTV?

Csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozhat a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriuma azzal, megfelelően alakította-e műsorát a közszolgálati médium azt követően, hogy Rómában bejelentették II. János Pál pápa halálhírét.

MTI Világ

Mádl és Gyurcsány külön utazik a pápa temetésére

Továbbra is százezrek állnak sorban a vatikáni Szent Péter székesegyházhoz vezető sugárúton, hogy bejuthassanak II. János Pál ravatalához. Magyarországról három közjogi méltóság vesz részt a pénteki temetésen, de az államfő és a miniszterelnök valószínűleg külön utazik Rómába.

MTI Világ

Róma megáll a pápatemetés napján

Változatlanul százezrek állnak sorba Rómában, hogy bejussanak a vatikáni Szent Péter-bazilikába, s végső búcsút vegyenek a szombaton elhunyt katolikus egyházfőtől. A várakozási idő változó, sokan 10-12 órát is vártak, de már 3-4 órás várakozásra kell számítani.

MTI Világ

Nem vehet részt a temetésen a pápa merénylője

A török hatóságok kedden elutasították Mehmet Ali Agca kérvényét, hogy rövid időre eltávozhasson isztambuli börtönéből és részt vehessen a római katolikus egyházfő temetésén.

MTI Világ

Kétmillió lengyel utazik a pápa temetésére

Mintegy kétmillióan utaznak el a 38 milliós Lengyelországból Rómába II. János Pál pápa, a lengyel Karol Wojtyla temetésére - közölte a lengyel külügyminisztérium. Varsóban mintegy 200 ezren gyűltek össze kedd délután a belvárosi Pilsudski téren rendezett "nemzeti gyászmisére", a nemzeti hősként tisztelt katolikus egyházfő búcsúztatásának legjelentősebb lengyelországi eseményére.

Folytatódó hongkongi tüntetések: 29 embert őrizetbe vettek

Folytatódó hongkongi tüntetések: 29 embert őrizetbe vettek

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Mindent megtett, hogy ne bosszantsa a Fideszt, mégis mennie kell

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Czeglédy Csaba leadta a képviselőjelölti ajánlásokat

Czeglédy Csaba leadta a képviselőjelölti ajánlásokat